Veteranerna ska jaga VM-medaljer

Masters-VM i simning är i gång.Redan i går kväll satte sig delar av Luleå Simsällskaps kvartett på tåget ner till Göteborg.- Min målsättning är att slå mina egna rekord, säger Maria Rhodin, en av de fyra Luleåsimmarna som ska deltaga.

Här finslipar Maria Rhodin på de sista detaljerna.foto: maria ekman

Här finslipar Maria Rhodin på de sista detaljerna.foto: maria ekman

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-07-30 06:00
Klockan har passerat 13.30 när det plaskar till i Pontusbadet. I ett nafs byts den spegelblanka ytan ut mot ett inferno av sprudlande vatten.
Det är Luleå Simsällskaps VM-deltagare som slipar på de sista detaljerna innan resan mot Göteborg startar. Det har blivit dags för veteran-VM. Från Luleå har kvartetten Maria Rhodin, Christer Kågström, Henrik Johansson och Mikael Andreasson kvalat in till tävlingen som lockar drygt 7500 deltagare.
- Det är lättare att motivera sig till att träna om man sätter upp mål som Vansbrosimningen, SM eller VM, säger Mikael Andreasson.
Masters-VM är för veteraner. 25 år och uppåt är det som gäller och deltagarna delas in i åldersklasser. Alla tre killar tävlar i klassen 40-44 år medan Maria Rhodin är med i 55-59. Och målsättningen verkar vara densamma - att prestera gentemot sin egen kapacitet.
- Min målsättning är att tävla och slå mina egna tider. Det är så stor spännvidd bland simmarna säger Christer Kågström.
Alla fyra har varit aktiva när de var ung och har på äldre dagar hittat tillbaka till sporten. Skillnaden nu är att de bara tränar två dagar i veckan och ser det som ett bra sätt att umgås.
Tränar tre till fem timmar
- Jag tränar tre till fem timmar nu och som aktiv tränade jag 20 timmar. Så jag är väl en fjärdedel så seriös som när jag var aktiv, säger Henrik Johansson.
Maria Rhodin är enda kvinnan i sällskapet och med tiden hon kvalade in på är hon rankad tvåa i sin klass. Men även för henne är inte placeringen det viktigaste:
- Det är en bra form av motion och det är roligt att vara bra på någonting. Man kan lägga ribban som man vill och det är kul att träna tillsammans.
- Efter träningen på söndagarna avslutar vi alltid med en fika, den sociala faktorn är viktig.
För Rhodin har VM i Göteborg funnits med i tankarna under en lång tid:
- Jag tävlade på EM i Stockholm för fem år sen och sen dess har det funnits i bakhuvudet. Det ska bli spännande.
Och visst lyser det i genom lite tävlinginstinkt hos kvartetten. Det är inte bara för att umgås som de beger sig till Göteborg.
- Om jag ska framhäva mig själv så har jag vunnit 100 och 200 meter på Norrlandsmästerskapet. Har man en gång tävlat är det svårt att motivera sig för att motionera. Att tävla ger den där extra kryddan och energikicken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om