"Tvingas att jobba som svin"

Luleå Basket vill inget hellre än att ha sina spelare i landslaget. Nu gör klubben allt för att försöka hjälpa dem.- Det är en jättetrist situation, säger klubbdirektören Anna Jonsson.

Anna Jonsson söker en lösning hos sponsorerna.

Anna Jonsson söker en lösning hos sponsorerna.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-05-07 06:00
Beskedet att tre av Luleå Baskets spelare tvingas tacka nej till landslaget kom som en överraskning för klubbdirektören Anna Jonsson.
- Det är inget jag har tänkt på tidigare, så det här blev en chock för mig. Det är hemskt att det ska behöva vara så här, säger hon.
"Jag skäms"
Jonsson förklarar att det förstås ligger i klubbens intresse att ha sina spelare i de svenska landslagen.
- Det är ju spel med landslaget som gör spelarna bättre. Vi vill ju naturligtvis att de ska vara med, men samtidigt kan vi inte tvinga dem.
Klubbdirektören vet förstås att de flesta av hennes spelare får slita hårt för att få ekonomin att gå ihop.
- Spelarna tvingas jobba som svin under sommaren för att kunna leva på de pengarna under resten av året och kunna koncentrera sig lite mer på basketen. Och hos oss får de pengarna först från hösten. Även om vi har kontrakterat dem får de inte lön förrän i augusti när kontrakten börjar gälla. Och jag skäms över att det är så, det är inte alls roligt, säger Jonsson, som ändå försöker hjälpa klubbens landslagsspelare.
Klubben erbjuder spelarna samma ersättning som förbundet, det vill säga 150 kronor per dag.
- Vi har inte möjlighet att ge dem mer eftersom vi inte har något större svängrum rent ekonomiskt. Men de har ändå inte råd att åka.
En annan utväg kan vara den lösning som Jonsson arbetar på för tillfället.
- Vi kommer dra igång en form av landslagsgrupp där vi kommer gå ut till våra samarbetspartners och se om de kan hjälpa oss att skicka våra spelare till landslaget. Det skulle i så fall vara bidrag som går direkt till våra landslagsspelare så de kan vara med i landslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om