Turners taktikkupp fick önskat resultat: Kan anpassa farten

Det skulle blivit Stadsmarans tunga duell.Men Jushua Turner bytte taktiskt klass - och blev snabbaste millöpare.- Tänkte att det skulle vara bättre att springa Ferruformmilen, förklarar basketgymnasisten efter segern på 34.32 - sex sekunder snabbare än Zacke Toresson.

Elisabeth Clausén vann Ferruformmilen.

Elisabeth Clausén vann Ferruformmilen.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ2012-05-28 06:00

Toresson, tävlande för skidgymnasiet i Älvsbyn, har varit den friska fläkten i Luleås vårtävlingar och mer eller mindre sopat banan med konkurrenterna. Inför Stadsmaran sa han att det var gymnasieutmaningen som gällde o-m han skulle ställa upp och så blev det alltså. Ett val som kan ha kostat segern i duellen mot Turner - den senare valde nämligen att springa Ferruformmilen, med start 15 minuter tidigare, i stället och fick därmed ett helt annat lopp.

- Tänkte att det är bättre. När man springer gymnasieutmaningen är det så många i vägen, många som spurtar från början och sedan sackar, säger Joshua Turner och fortsätter:

- I Ferruformmilen är det duktiga löpare att ta rygg på och man kan anpassa farten.

Dessutom springer en snabb löpare i gymnasieutmaningen med dagens upplägg ikapp de långsammare löparna i Ferruformmilen, något som knappast gynnar farten.

- Ja, jo, det var lite folk i vägen, medger Toresson. Han tillägger:

- Jag vet inte om det kostade tid. Men om vi sprungit samma lopp hade det förstås gått att hänga på varandra.

En spännande kamp hade det definitivt blivit. Nu drog Turner i stället mot Mikael Andersson, Sävast Ski Team, under större delen av sitt lopp innan en rejäl spurt som gav 25 sekunders marginal över mållinjen.

- Tog rygg på honom nästan hela loppet men kände att jag hade kraft och tog lucka med två kilometer kvar.

Resultatet blev en rejäl putsning av Turners tidigare "pers" på 36.12 minuter - som av en händelse från Porsörundan, där Toresson vann...

- Det är han som är min stora rival. En duktig löpare och skidåkare med bra kondition - fast till Porsörundan hade jag inte hunnit träna så mycket, säger Turner.

Toresson tar studenten i år men det finns ändå en chans att Luleåpubliken får se den efterlängtade duellen i ett och samma lopp.

- Jag blir kvar och studerar i ett år till, lovar han.

En tuff duell
En annan duell som inte blev av var den mellan Lina Alainentalo och Elisabeth Clausén. Alainentalo valde som bekant att springa Vårruset och därmed var Clauséns absolut tyngsta konkurrent borta. Å andra sidan var det en ovanligt medtagen segrare som pustade ut efter 39.49 minuter, arton sekunder före Charlotte Lewis från Rånäs 4H.

- Jag gick ju under 38 ifjol men har varit förkyld i veckan och bestämde mig för att köra först i morse, förklarar hon och avslutar:

- Så det här loppet var helt ok. Om Lina varit med, då hade det blivit tufft...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om