Trots avhoppen - DM-guldet gick till Älvsbyn

Utan framgångsrika familjen Rumbutis gymnaster är JDM plötsligt en öppen historia.Men årets guldmedalj gick trots allt till Älvsbyn sedan Linnea Åberg visat utmärkta framträdanden i barr och fristående, det sistnämnda programmet en riktig långkörare.- Sex år. Fast då har jag bytt moment och sådant, säger tolvåringen.

Linnea Åberg fick en flygande start med sitt fristående program vid JDM i gymnastik.

Linnea Åberg fick en flygande start med sitt fristående program vid JDM i gymnastik.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

LULEÅ2011-11-14 06:00

Julia och Adina Rumbutis har stått i en klass för sig och dominerat länets distriktsmästerskap det gångna årtiondet. Men sedan familjen i somras flyttade till Stockholm väntar jämnare tävlingar. Lördagens förhandstips kretsade kring Linnea Åberg och ett år äldre Vilma Nyberg, Kiruna - tips som visade sig stämma till punkt och pricka. När tävlingens totalpoäng räknats ut hade Åberg vunnit med viss marginal, 44,3 mot 41,7 poäng för Nyberg. På bronsplatsen hamnade Kajsa Söderberg, också hon tävlande för Älvsbyn, med 40,7.

Linnea började med ett fint fristående och ett utmärkt första hopp men föll oväntat i andra hoppet.

- Jag kom in med fel fot på brädan så det blev lite konstigt, säger hon efter att ha tumlat över bocken.

"Bara missflyt"
Poängen i första var dock tävlingens bästa och med överlägset högsta poängen efter barren var det bara att promenera hem segern med bomprogrammet. Eller..?

- Jag gjorde en benväxling men det gick inte så bra. Piruetten står jag inte så ofta på och den samlade flickisen var väl också lite sådär, förklarar en sammanbiten Linnea Åberg efter flera fall.

- Det var inte för svåra saker, bara missflyt, tillägger hon.

Svårighetsgraden var ändå tillräcklig för att plocka hem guldmedaljen före Vilma Nyberg som efter en jämn tävlingsserie i stället fick glädjas över annat.

- Jag har kört frivolt med skruv på en tävling tidigare. Det här var andra gången och den satt, säger hon, nöjd inte bara med friståendet.

- Hoppet gick också bra, och i barren körde jag en engelsman för första gången - och stod hela serien, avslutar Vilma Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om