Trasig kompass - då tog han hem segern

Höstkampen var inte läns- löparnas tävling.Först krossade Elina Mikaelsson allt motstånd i D21.Sedan sprang Petter Jönsson ikapp och förbi de snabbaste hemmaorienterarna i H21.Utan kompass.- Lite extra bra träning, säger Järlalöparen och skrattar.

Elina Mikaelsson krossade allt motstånd i helgens tävling. Orienteraren från Örnsköldsvik var hela sju minuter före tvåan Elin Eriksson. OK Renens Ida Jansson slutade trea. foto: martin thelénius

LULEÅ2012-10-01 06:00

Nu bor och studerar Jönsson i Luleå så på sätt och vis handlar det ändå om lokal konkurrens. Men klubbmärket hör alltså inte till de gamla vanliga.

Petter Jönsson startade två minuter efter Anders Bennitz i skogarna vid Aurorum på Porsön men hade snart jagat ikapp Renenlöparens försprång och vann till slut med tiden 35,06 mot Bennitz 37,03 över de 6,2 kilometrarna.

"Gått själv hela vägen"
Ulrik Nordberg startade å sin sida två minuter efter Jönsson men tappade till sluttiden 36,08 och andra plats i loppet.

Nordberg hade å andra sidan ingen draghjälp i skogen.

- Det är inget misslyckande, slår han fast.

- Jag har inte sprungit bort någon tid, några enstaka småkrokar men inget som kostat något direkt. Men jag har gått själv hela vägen, konstaterar Baik-löparen.

Kompassen hade han i alla fall med sig.

Petter Jönsson skrattar och förklarar bonusutmaningen:

- Det blir ju så när man slår sönder kompassen och inte kan köpa någon ny här uppe. Men ny är på väg...

Under lördagens fina förhållanden var det heller inga större problem att springa utan.

- Man ser ganska långt så det går bra. Och loppet gick bra sånär som på någon kontroll strax innan målgången, jag är väldigt nöjd.

Mikaelsson vann överlägset
Säsongen är trots att kalendern nu går in i oktober inte riktigt över. Kvar är bland annat torsdagens nattävling på Bergnäset där de tre lär dyka upp igen, med reservation för Bennitz.

- Det beror på hur halsen känns, säger löparen som inte var riktigt kry vid höstkampen.

I D21 vann Elina Mikaelsson från Örnsköldsviksklubben Nolaskogsarna med över sju minuters marginal till andraplacerade värmländskan Elin Eriksson. Först på bronsplats, knappt tolv minuter efter segraren över loppets 5,3 kilometer, kom OK Renens Ida Jansson in.