Tornedalen kan få egen fotbollsliga

Målet är att få igång seniorverksamheten på allvar i Tornedalen.
Då kan det bli aktuellt att starta en Tornedalsliga i fotboll.
- Vi är redo att sparka igång det här så fort som möjligt, säger Tore Johansson som är tävlingskommitténs ordförande i Norrbottens Fotbollsförbund.

Nya strider väntar på Skolvallen.

Nya strider väntar på Skolvallen.

Foto: Pelle Johansson

LULEÅ2012-03-22 06:00

Sedan flera år tillbaka har flera av fotbollsklubbarna i främst Tornedalen haft stora problem med att hålla i gång seniorverksamheten,

Men nu har dörren öppnats för att få fart på fotbollen i glesbygden på allvar.

Under ett av sina många kommunbesök fick representanterna från Norrbottens Fotbollsförbund höra en idé om att starta en Tornedalsliga.

Tore Johansson, som är ordförande i tävlingskommittén berättar:

- I Pajala kom det fram ett önskemål om att få spela fotboll under lite enklare former, i en liga för fem, sju eller nio-mannalag. Vi nappade givetvis på den här idén om en alternativ spelform för att inte tappa fotbollen i glesbygden, säger han och fortsätter:

Vill hjälpa klubbarna
- Från förslaget har vi skickat ut en intresseförfrågan till de klubbar i Tornedalen, och även ett par klubbar i Malmfälten, som skulle kunna vara med. I och med att förslaget kom från klubbarna själva hoppas vi att det ska falla bra ut. Vi ska inte göra något konstigt av det. Vi är redo att sparka igång det här så fort som möjligt.

I vilken form den nya ligan kan spelas i är fortfarande oklart.

- Det kan bli allt i från två sammandragningar till en hel säsong. Det är upp till klubbarna själva att komma fram till det bästa alternativ.

Om ligan blir verklighet innebär det att klubbarna kan ha lag i både ligan och i de vanliga förbundsserierna.

- Vi ska se möjligheter, inte svårigheter, menar Johansson, som också hoppas kunna hitta fler sätt att hjälpa klubbarna i glesbygden.

- Vi gjorde en inventering för något år sedan på de klubbar som har fina planer, men ingen fotbollsverksamhet. Vi försökte få igång dem och pusha dem för att komma i gång med någon verksamhet. Det viktigaste för oss är att det spelas fotboll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om