Toresson knockade den stora favoriten

Mikael Berg tog kommandot när Porsörundan traditionellt inledde löpsäsongen.Men med kilometern kvar av milloppet hände det oväntade: den rutinerade Bodenlöparen tvingades ge sig.- Brukar ju ha en överväxel att ta till. Men idag fick jag f-n vika ner mig, säger han efter att ha sprungit in på andra plats.

Nina Lintzén lämnade klubbkollegan Sandra Halvarsson bakom sig efter två kilometer.

Nina Lintzén lämnade klubbkollegan Sandra Halvarsson bakom sig efter två kilometer.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ2012-04-23 06:00

Den som till slut blev Bergs överman var skidgymnasisten Zacke Toresson, studerande i Älvsbyn men ursprungligen från Varberg. Toresson låg i rygg på Berg genom hela det snömoddiga loppet och satte in sin stöt med två kilometer kvar.

- Gick upp jämsides och försökte rycka men han kom tillbaka i en nedförsbacke när det var 1,2 kvar, förklarar segraren.

- Så vi sprang tillsammans tills det var 300 kvar, då jag fick en lucka.

Tiden blev 35,04, 15 sekunder före Berg och 31 före tredjeplacerade Mikael Andersson, Sävast, som också han hängt med i täten genom större delen av loppet. Trots två år i Älvsbyn har dock Toresson knappt synts i länets löptävlingar.

- Nej, jag har inte sprungit så jättemycket här, bara Älvsbyn runt och Piteloppet (Starloppet), förklarar han och intygar samtidigt leende att det inte är löpförhållandena som avskräcker.

- Jag har aldrig sprungit något vintrigare - men det är nog värst för publiken, när man springer funkar det helt ok, säger han och flinar.

Mikael Berg brukar löpa imponerande lätt i Junköloppets lösa sandpartier men hade desto besvärligare med nysnön.

- Så här sliddrigt underlag passar inte mig. Men jag kan inte skylla på det, säger han och fortsätter:

- Jag behöver mycket mer hårdträning och det tar två-tre tävlingar för mig att vakna. Hade jag haft ytterligare ett par veckors träning i kroppen skulle jag inte vikt ner mig, det kan jag garantera...

Siktar på veteran-SM
Fungerar närmaste tidens träning som den ska siktar Berg på veteran-SM -klassade Kungsholmen Halvmarathon i Stockholm om två veckor. Han missar i så fall kommande Luleåtävlingen - och genrepet inför Stadsmaran - Vårlöpet, en tävling inte heller damsegraren Nina Lintzén kommer till.

- Nej, jag är tyvärr bortrest då, bekräftar Lintzén som efter ett par kilometer tillsammans med klubbkollegan från Morjärv Sandra Halvarsson ryckte och sprang ett sololopp till tiden 40,44.

- Ingenting att skryta med. Jag måste komma igång efter skidsäsongen, har bara sprungit sju gånger sedan Skinkloppet (i december)...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om