Topi Jaakolas avsked - ett ekonomiskt klipp

I går valde Topi Jaakola att utnyttja en option i sitt kontrakt och lämna för spel i KHL.Ett sportsligt bakslag för Luleå Hockey - men ekonomiskt blev det en bra deal.- Han hade en klausul som innebar lösen, säger Lars "Osten" Bergström.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2012-07-06 07:54

I mars skrev landslagsbacken Topi Jaakola, 28, på för två nya år med Luleå Hockey. Men i kontraktet fick han med en klausul som gjorde att han fick lämna för spel i KHL.

I går utnyttjade han den och skrev på för Amur Khabarovsk, som i fjol tog sig till slutspel men väl där åkte ut redan i den första rundan.

Sportsligt tungt för Luleå - men man går inte lottlösa ur affären. Utan den ryska klubben fick betala en bestämd summa pengar för att lösa honom från kontraktet.

Tjänar "mer än portot"
Men exakt hur mycket Luleå får av Khabarovsk vill inte sportchefen Lars "Osten" Bergström avslöja.

- Den är mer än portot i alla fall. Och den är bra för den ryska klubben för att få en sådan spelare som Topi i ett sent skede på transfermarknaden och den är också väldigt bra för Luleå Hockey, säger "Osten".

När fick ni reda på det här?

- Det var lite snack under föregående löpande säsong. Så det har alltid funnits som en realitet och det har förts en diskussion och en dialog under en längre tid. Men egentligen blev det inte helt formellt hundra procent klart förrän i går (läs: i onsdags).

Var det den här klausulen som gjorde att kontraktsförhandlingarna drog ut på tiden i vintras?

- Det är mycket som ska komma till. Men det var väl ingen tvekan att vi ville ha Topi och att Topi ville ha Luleå som ett alternativ men ändå ha möjligheten om det skulle bli något i NHL eller något bra i KHL.

Topi Jaakola:

- Min målsättning sedan den förra säsongen tog slut har varit att ta chansen i ett lag i någon av världens främsta ligor; NHL eller KHL. Så när det nu blivit klart att jag kommer få den möjligheten så kommer det att bli en jätteutmaning för mig att ta mig an. Och hade det inte blivit så hade jag gärna stannat kvar och spelat för Luleå Hockey, säger han till klubbens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om