Tillbaka i toppen

Jim Åhl hade ingen höjdarhelg vid andra omgången av Vattenfall Cup för en vecka sedan.Men formen återvände snabbt.Vid Gjutarens Vinterspel körde Åhl åttor runt konkkurenterna i H19-20 med sin tid, god för silver i H21.- Bra sätt att hålla igång för de större tävlingarna, säger Gällivareåkaren.

Jim Åhl studsade tillbaka efter förra helgens mindre lyckade insats.

Jim Åhl studsade tillbaka efter förra helgens mindre lyckade insats.

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2009-01-19 06:00
Lika glad var han inte efter åttondeplatsen i Östersunds dubbeljakt (klassisk + fri stil) över 20 kilometer och utslagningen i sprintens kvartsfinal förra helgen.
- Nej, jag var ganska nöjd med Vattenfallpremiären i Skellefteå (femte plats över 15 kilometer klassisk stil, utslagen i kvalet vid sprinten) men borde fått mer i Östersund, summerar han.
Men sprinterna har ändå knappast gått enligt förväntningarna.
- Hade ju räknat med bättre i och med att jag fått hålla mig frisk i år.
Satsar på JSM
Vid säsongens höjdpunkt, JSM, hoppas Åhl dock på långt och klassiskt. Lite av en paradox efter uppvisningen på Kronan där han segrade med tiden 24,39 efter de tio kilometrarnas skating, 1,52 före Kalixåkaren Isak Nordqvist och 41 sekunder efter överlägsne Mikael Norberg, Piteå Elit, i H21.
- Tar lite mer tävlingar nu i och med att det inte var något runt jul. Och visst är det en viss värdemätare, bekräftar Åhl.
Det har överhuvudtaget varit lite upp och ner i Vattenfall Cup för länsåkarna i år. Linda Lundberg gjorde också hon ett överlägset lopp i sin klass, D17-18 och vann med 28,57 - 1,50 minuter före Ida Nilsson, Gällivare.
- Vet inte om det är en bra tid. Men det är roliga banor här, man får åka på alla växlar, säger den utpumpade Jukkasjärviåkaren efter målgången och fortsätter:
- Säsongen har börjat dåligt men det går i alla fall bättre och bättre, sista fem kilometrarna i Östersund (dubbeljakt 2x5 kilometer) kändes riktigt bra.
Sista chansen för Lundberg
Där tog hon brons. Förklaringen då?
- Lite höstträning så det har tagit ett tag att komma igång.
För Lundberg väntar nordisk landskamp i Norge om två veckor och kanske revansch efter fjolårets två sjätteplatser i Estland. Sista chansen, dessutom.
- Ja, nästa år får jag åka JVM i stället. Men det var klassisk stil i Estland och jag gillar ju skate, som det blir i Norge, bättre.
I D19-20 tog Jennie Öberg hand om förstaplatsen med 28,05, 37 sekunder före Gällivareåkaren Erica Ahnberg.
Men det är förstås junior-VM som finns i tankarna - och också Öberg känner växande form. Men placeringar vågar hon inte uttala sig om.
- Nej, det är ett skitstarkt lag så jag vet inte vad jag får åka. Men jag är revanschsugen efter ifjol, säger hon och ler.
I D21 segrade Carolin Andersson, Gällivare, med 27,07 minuter, 43 sekunder före klubbkollegan Cecilia Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om