Tillbaka - efter skadan

Norrcupen har fått en minst sagt knackig start.Efter den snörika vintern höll inte banorna och två tävlingar fick strykas.Men när det i lördags äntligen gick att köra plockade Erik Luthström fram hemmastyrkan.- Fast jag har kört alldeles för lite i år, säger den slutkörda segraren och suckar.

Äntligen. Erik Luthström trotsade krampen och vann Norrcupens första deltävling.

Äntligen. Erik Luthström trotsade krampen och vann Norrcupens första deltävling.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ2012-07-09 06:00

Premiären var ursprungligen tänkt att köras i Lycksele den 26 maj. Men där hade man för mycket snö kvar och fick stryka tävlingen. Inte heller i Luleå lyckades man få banan i körbart skick till det ursprungliga tävlingsdatumet, 9:e juni, utan tvingades flytta fram till den gångna helgen. Väl på plats var det lätt att se varför: banan är fortfarande, mitt i "sommaren", minst lika fuktig som en normal höst...

Krävande bana
- Den här tiden på året brukar det ju damma här...nu är det ganska slirigt och blöta stenpartier, en riktigt krävande bana idag, säger Luthström och tillägger:

- Men hösttävlingen ifjol (då det också rådde extrema förhållanden) var värre...

Förhållandena till trots brottades den suveräne hemmaföraren med tuffare egna problem.

- Jag har haft så djävulsk kramp i axeln att jag knappt kan lyfta armen. Slog ju loss nyckelbenet i fjol och musklerna är inte tillbaka som de ska. Fast det handlar bara om träning, förklarar han.

Ändå lyckades Luthström hålla sig i ledning vid varje varvning genom hela loppet. Men Umeåföraren Michael Wincent, utöver Luthström den ende som klarade sju varv, skuggade tätt och var faktiskt förbi vid två tillfällen. Under sista varvets sväng upp mot bergets topp var Wincent riktigt nära - men när det bar nedför igen hade avståndet ökat betydligt.

- Gjorde en vurpa inne i skogen vid toppen, erkänner han.

För Luthströms del begränsade sig misstagen till en glidare i sanden på banan.

- En liten här i kurvan, ingenting annat, säger han och ser trots allt nöjd ut.

Årets säsong innebär dessutom en rejäl omställning, från fyrtakt till tvåtakt.

- Den har gått klockrent, funkat riktigt bra. Det är en lättare och smidigare maskin men har lite annat effektregister, lite hetsigare, säger Luthström som dock är allt annat än inkörd på nya cykeln.

- Har hunnit köra 15 timmar...det blir värre och värre med vinterträningen för varje år, medger 28-åringen och flinar.

Nu väntar dessutom ett långt uppehåll innan Norrcupen återkommer i Skellefteå den 1 september.

- Bara fyra deltävlingar i år. Men jag funderar på att köra tvådagars SM i Östersund i början av augusti - om formen håller, avslutar Erik Luthström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om