Talangen som har egen nyckel till gympahallen

Joar Mikkelsson är beviset på att man kan spela basket även i Jokkmokk.I veckan har den "lille" guarden varit på läger med U15-landslaget i Luleå.Och han gör allt han kan för att bli bättre.- Jag har en egen nyckel till hallen hemma i Jokkmokk, säger jättetalangen.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-07-02 06:00

Från måndag till fredag har de 20 största U15-talangerna inom svensk basket legat i hårdträning på Hälsans Hus i Luleå.

Sverige har dammsugits på spelare från landets alla skrymslen och vrån. Och den som sticker ut allra mest i den församlingen är korte Joar Mikkelsson från lilla Jokkmokk.

- Det är väldigt mycket nytt på träningarna, det gäller att hänga med hela tiden, säger Joar Mikkelsson.

Joar är en fysiskt begåvad attackspelare som hemma i Jokkmokk anses vara en medellång spelare.

Nationellt är Mikkelsson, med sina 1,74 meter, relativt kort och det blir desto tuffare att stå upp mot spelare som är 20 centimeter längre.

Jobbar tekniskt
Därför måste kortväxta guarder som han själv vara dubbelt så tekniska som sina motståndare, det är något som 15-åringen jobbar för varenda dag.

- Jag har egen nyckel till hallen hemma i Jokkmokk, där tränar jag så mycket jag bara kan, säger han.

Även Anton Kobylak Berglund från Höken och Jonathan Östmark från Sunderbyn deltagit i landslagslägret.

Förstahandsval
Kobylak Berglund är en mångsidig guard/forward med ett bra skott och Jonathan Östmark är en 198 centimeter lång och rörlig insidespelare. Båda två kom med som förstahandsval till lägret - men för Kobylak Berglund var det långt ifrån en självklarhet.

- Det kom som en överraskning, men nu vill jag bara ta mig vidare, säger den 190 centimeter långe hökenspelaren.

Veckans träningar har haft fokus på försvarsspel och uppställda anfall. För många spelare har det varit självklarheter, för andra har det varit helt nytt.

- Det första lägret handlar om att lära sig knyta skorna och ta på linnet. Det är mycket grundläggande saker som inte alla har med sig, säger den förre LF-tränaren Tommie Hansson.

Nästa stopp för U15-landslaget är ännu ett läger, då den 8-11 augusti i Jönköping. Tills dess kommer skaran på 20 spelare krympa till 15 och norrbottens representanter kan bara hoppas att de tar sig vidare.

- De har gjort det jättebra och det finns goda möjligheter för dem att dyka upp i framtida landslag, säger Hansson avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om