– Jättekul. Så har man något annat att göra än att bara stå och hänga på rasten, säger Annie Karlsson i femman.
Ängskolan är en låg- och mellanstadieskola med 225 elever längst bort på Hertsön. För ett år sedan fick skolans personal lyssna på Gustav Sundh som reser runt i Sverige och föreläser om fritidspedagogisk verksamhet. Han menar att rasterna är den mest komplexa delen av skoldagen och om det inte finns någon tydlig plan präglas de av djungelns lag. Rasten har stor påverkan på barnets förmåga att samspela, lyssna och förstå andras perspektiv.
Fritidspedagogerna Heli Lamppa och Inga-Lill Elenius blev inspirerade och fick skolledningen med sig. De la om sina arbetsdagar så att någon av de två, utöver de ordinarie rastvakterna, alltid finns ute på skolgården under lunchrasten och leder lekar.
De startade med lekar på fotbollsplanen. En tid senare tog de barnen till hjälp och byggde en plan av lastpallar för en ny aktivitet som kallas gagaboll.
– Vaktmästaren fixade lastpallarna gratis. Det enda som kostade var spännbanden, berättar Heli Lamppa.
Gagaboll innehåller en rad olika regler, men i huvuddrag handlar det om att pricka varandra under knäna med en mjuk boll.
– Alla åldrar kan vara med på lika villkor. Det blev så populärt att vi var tvungna att göra ett spelschema. Nu har vi byggt ytterligare en gagabollsplan för mellanstadiet.
I personalrummet finns en pärm med förslag på lekar som rastvakterna kan sätta i gång på skolgården. De åker också mycket skidor och gör andra utflykter.
Fritidspedagogerna arbetar egentligen i klasserna på lågstadiet, men den senaste tiden har de varit med även på mellanstadiets raster, eftersom det tidigare har varit problem med mycket konflikter mellan barnen.
Måste vuxna vara med när barn leker?
– Ja, det är så mycket som händer på rasterna – bakom husen och i hörnen där ingen ser. Man kanske säger dumma saker, gör dumma saker eller slåss. Många barn berättar också att när de går hem så ska de spela en massa olika dataspel, istället för att leka, men det gör vi inte på skolan. Här är vi ute i naturen och håller på med lekar och sport, säger Heli Lamppa.
Kräver det mer av dig som fritidspedagog?
– Jo, men jag tycker ju att det är roligt. Och dessutom blir det färre konflikter och barnen lär sig sportsligt beteende.
Rektorn Carina Bergdahl konstaterar att prioriteringen har varit helt rätt.
– De blir piggare och gladare och lär sig att vara schyssta mot varandra.
Nästa steg blir en utlåningsbod med uteleksaker och personliga lånekort till alla elever.