Storsatsningen

För drygt 20 år sedan gjordes det ett försök med rullstolsbasket i Luleå.Det gick sådär. Nu gör Sportis Luleå IF en nysatsning.- Målet är att spela i rullstolsligan om två år, säger Jonas Näslund ordförande i Sportis IF.

Jonas Näslund är mannen bakom den nya satsningen. foto: kurt engström

Jonas Näslund är mannen bakom den nya satsningen. foto: kurt engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-10-05 06:00
Rullstolsbasket är en del av det Svenska Basketbollförbundet. I dagsläget finns det sex lag i Sveriges rullstolsliga och under de närmaste tre åren har Norrköping Dolphins varit en stor maktfaktor inom svensk rullstolsbasket.
Men till allas stora förvåning finns det inget representationslag från Sveriges okrönta baskethuvudstad - nämligen Luleå.
Det har Jonas Näslund och hans nystartade förening Sportis Luleå IF tänkt att ändra på.
- Intresset finns i Luleå, så jag tror att det kan bli riktigt stort, säger Jonas Näslund till NSD.
Och även om vägen till rullstolsligan är lång och krokig så började resan mot målet för några veckor sedan när Sportis IF drog igång med sina träningar. Under lagets andra träning fick NSD chansen att prata med några som deltog på träningen.
"Vill se hur bra jag kan bli"
Bland annat tioårige Josef Hassan som varit intresserad av basket i flera år.
- Hittills på träningarna har vi fått skjuta och passa lite och det har varit roligt, säger han.
Varför valde du att komma och pröva på rullstolsbasket?
- Jag tyckte det lät kul och jag vill se hur bra jag kan bli, säger Josef Hassan.
Även 43-årige Erik Lundberg var på Sportis IF:s andra träning och testade på sporten.
- Först och främst är det en social grej. Men det är också kul att träna och hålla igång och så lär man sig kontrollera sin stol bättre, säger Lundberg.
Vad fick dig intresserad av rullstolsbasket?
- Jag har sett lite Paralympics och blev inspirerad. Sen har jag prövat kälkhockey tidigare och då märkte jag hur kul det var med just lagidrott, säger han.
Fritidsnämndens arbetsutskott beslutade tidigare i år att ge ut 650.000 kronor till olika idrottsföreningar i Luleå. Bland dessa föreningar var Luleå Basketcentrum en av de lyckligaste.
"LBC" fick ta emot hela 175.000 kronor och bestämde snabbt att det var handikappidrott som föreningen ville satsa på. Luleå Basketcentrum ansökte om att få köpa in sportrullstolar och hittills har det köpts in tre olika sorters sportstolar. Några som importerats från Kina för styckpriset 3000 kronor och två andra från Sverige, den ena modellen för 16000 och den andra för 43000 kr/styck. Sportis IF var inte sena med att vlija låna dessa stolar och det är detta som möjliggjort nysatsningen på rullstolsbasket i Luleå.
- Nu gör vi allt för att komma igång. Vi vill ha ett representationslag i Luleå och även få snurr på ungdomsverksamheten, säger Jonas Näslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om