Snabbaste tomten i Luleå

Kenneth Boman plockade fram vinnarluvan när det var dags att sätta punkt för en lysande säsong med årliga Skinkloppet.Greppet fungerade: efter ett avgörande ryck satt den avslutande segern.- Tyckte det passade med luvan idag. Och det är alltid kul att ordna julskinkan här, ler segraren.

Anna Nordin (281) vann Skinkloppet efter hård press under första två kilometrarna.

Anna Nordin (281) vann Skinkloppet efter hård press under första två kilometrarna.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ2009-12-14 06:00
Marathonspecialisten Boman brukar bli påmind om sina andraplaceringar i konkurrensen med länets starkaste löpare på kortare distanser, som Skinkloppets 7,4 kilometer. Och hade till exempel Mikael Berg varit på plats skulle det nog varit tuffare konkurrens om skinkan.
- Hade de varit här skulle jag nog fått stryk. Har också haft en tre veckors sjukdomsperiod, berättar Boman som sprang New York Marathon i början av november på antibiotika efter en öroninflammation och sedan tvingats vila. Men i övrigt har långdistanssängen varit en enda uppvisning.
- Ja, jag är jättenöjd med säsongen - särskilt då Stockholm Marathon, Höga kusten-marathon och Lidingöloppet.
Och nu Skinkloppet...
- Haha, ja, fast det kanske man får ta mer som en kul grej, skrattar Kenneth Boman som i alla fall utmanades i fyra kilometer när Luleå LDKs Fredrik Lundström hängde på. En knapp kilometer efter loppets vändpunkt vid Lulsundskanalen såg dock Boman sin chans i ett litet motlut och började dra ifrån till segertiden 26.58 mot Lundströms 27.22 minuter.
- Jag såg Kenneth hela tiden men han var lite snabbare och i bättre form så det var omöjligt att ta in den sträckan, säger Lundström.
Segern var den tredje för Boman som också vunnit loppet för tre och fyra år sedan. Också damsegraren Anna Nordin utmanades från start när Sandra Halvarsson i vanlig ordning gick ut stenhårt.
- Hon öppnar alltid ganska hårt. Men efter ett par kilometer kunde jag gå ifrån henne, säger Nordin som till slut gick in på 29.26 minuter.
- Och det är jag nöjd med, ville gå under fyra minuter per kilometer - eller 29.30, konstaterar hon.
Likt Kenneth Boman är Nordin nu färdig med terränglöpningen för året. Men ett annat engagemang återstår:
- Luciasprinten (1000 meter) i Arcus nästa vecka. Liten klubbgrej, skrattar Nordin som har 3.18 att slå på den sträckan.
Säsongssummeringen blir också som för Boman av det positiva slaget.
- Ville under 39 minuter på milen i år. Och det lyckades, med 38.24 vid Kalasmilen, så det känns bra. Och så persade jag med 3.13 i Stockholm, avslutar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om