Låt mig berätta historien om Charles Barton. Första gången som Barton kom till Luleå var på slutet av 70-talet. Det var just i brytpunkten av två epoker - dels hade basketlaget just bytt namn till Plannja, dels hade eran Joel Copeland just tagit slut. Barton spelade här några år, men efter ett tag fanns det annat som lockade mer. Barton drog till Stockholm, tränade Solna, blev svensk förbundskapten - men hade hela tiden kvar Luleå i bakhuvudet.
Och i Luleå fortsatte man att tänka på Charles Barton.
På den tiden var Plannja ett lindansargäng, ett litet skämt i basket-Sverige. Smeknamnet "Gröna hissen" talar sitt tydliga språk. Men någon gång kring 1990 bestämde sig Plannja för att det fick vara nog.
Då startade utvecklingen. Den startade med Charles Barton som coach.
I vanliga fall brukar ju vi journalister nämna åldern på den vi skriver om. I Bartons fall är det svårt. Han vägrar nämligen att säga hur gammal han är. Jag tror att han är 64.
Om Charles Bartons svaghet är fåfängan så finns styrkorna i hans enorma kontaktnät och hans öga för värvningar.
Det var Barton som hittade Eric Elliott i Michigan.
Det var Barton som plockade in Kevin van Veldhuizen från Solna.
Det var Barton som tog talangerna Jonas Autio, Lasse Johansson, Dennis Aulander, Vincent Lundahl och Håkan Larsson till föreningen.
Det var Barton som - tillsammans med Lars Mosesson - byggde det nya Plannja.
Topplaget.
Men han fick aldrig skörda frukten av sina ansträngningar.
Säsongen 1995/1996 var första gången som Plannja hade ett reellt guldlag. Men trots att den gröna maskinen vann grundserien tog det tokstopp - 0-3 - i semifinalen mot New Wave.
Efter det året gick Barton och Plannja skilda vägar.
Medan Plannja etablerade sig som den definitiva stormakten inom svensk basket hoppade Barton mellan tränaruppdragen ute i Europa. Tyskland, Polen, Israel - den unge mannen som kom till norra Sverige på 70-talet fick en högst respektabel tränarkarriär.
Men någonstans får jag intrycket av att han aldrig släppt Luleå - och Plannja.
Det sägs att Barton, under de 15 år som gått sedan den snöpliga semiförlusten, pratat med Lars Mosesson så gott som varje vecka.
Ryktet säger också att om Mosesson någon gång under de här 15 åren skulle ha frågat om Barton ville bli tränare igen så hade amerikanen varit i Luleå inom en kvart.
De senaste åren har Plannja haft honom som någon slags rådgivare ute i Europa. Men det räckte inte till slut. Nu verkar klubbdirektör Mosesson faktiskt ha ställt frågan.
Och Barton? Han var i Luleå på en kvart. Lite drygt.
Charles Barton är ett kittlande namn, det råder det inga som helst tvivel om.
Men det kan vara problematiskt att komma hem också. Folk kommer ihåg vem man var, inte vem man är.
När tränaren Barton för första gången kom till Plannja väntade sig spelarna något extra. Här kom en demoncoach, en gigant från USA, nu skulle det äntligen bli ordning och reda på taktiken. När den store tog till orda väntade sig spelarna en uppenbarelse, en lektion i den högre basketskolan.
Vad de fick?
- Kom igen, gubbar. Nu hoppar vi på returerna.
För den som letar finns det fler såna historier om Barton. Hur många av dem som är sanna - eller bara överdrivna - vet jag inte. Vad jag vet är att coach Barton har fått sparken från ett flertal jobb och att han sägs varit bättre på att värva än att coacha under sin sejour i Plannja.
Men någonstans på vägen borde han ju ha blivit bättre. Charles Barton har varit assisterande coach i Maccabi Tel Aviv, på den tiden bäst i Europa. Kan man verkligen bli det om man är taktiskt inkompetent?
Oavsett vilket så har Barton, i alla fall under sin tid i Sverige, aldrig gjort en dålig värvning från Amerika. Han känner så gott som varenda människa, har ett enormt kontaktnät och var faktiskt den person som låg bakom det högst underhållande fiaskot som kallades Magic M7.
Det är dags för honom att visa sina belackare att han faktiskt kan coacha.
Det är dags för honom att komma hem - och visa upp sin förvandling från "freak" till "prom king".
Det är dags för honom att ta det där guldet med Plannja till slut.
Oavsett vad laget heter nu för tiden.