Marcus Hellner, Charlotte Kalla, Anders Södergren, Lars Öberg... Listan på svenska skidprofiler som föredrar intervallstart framför masstart kan göras lång.
Den kommande säsongen står 17 distanslopp på världscupprogrammet. Endast fem av dem avgörs genom intervallstart - det vill säga med individuell start. Övriga tolv lopp körs antingen som masstart eller jaktstart.
Detta är föga uppskattat av de svenska landslagsstjärnorna. Såhär sa Marcus Hellner till NSD för ett par veckor sedan:
- Jag tycker att masstarterna förstör sporten litegrann. För mig har femmilen tappat sin status och enligt min åsikt är intervallstarterna mycket roligare.
Med drygt två år kvar till hemma-VM i Falun 2015 arbetar nu den förre Piteå-åkaren Niklas Jonsson, som för Sveriges talan i internationella skidförbundets (Fis) längdkommitté, för att de långa mästerskapsloppen ska köras med intervallstart. På VM i Val di Fiemme 2013 och på OS i Sotji 2014 körs både herrarnas femmil och damernas tremil som masstart.
Många faktorer som styr
- Om alla i skid-Sverige verkligen vill ha individuella starter så tycker jag att man ska prata om det och försöka få med sig andra nationer. Och det tror jag inte alls är en omöjlighet, säger Jonsson.
Det är Fis som tar beslut kring hur världscuptävlingar och mästerskap ska utföras.
Där sitter den förre norske storstjärnan Vegard Ulvang som ordförande i längdkommittén. Han ligger bakom många av de förändringar som skett inom längdsporten det senaste decenniet - bland annat sprintens intåg på världscupprogrammet samt masstartens stora utspridning.
Ska ta upp frågan på hög nivå
- Vi måste komma ihåg att 67 procent av de som ser skidor på TV är tyskar och de måste ju också få ha en synpunkt på hur vi ska tävla. Det är inte längre enbart en skandinavisk sport, säger Ulvang till NSD.
Däremot ställer han sig inte främmande till intervallstarter på femmilen/tremilen på VM i Falun 2015.
- Jag tror absolut att möjligheten finns. Det är en diskussion man måste ta i längdkommittén och där sitter det många som har förståelse för de argumenten. Sen måste man ju självklart lufta det med TV-bolagen som köpt rättigheterna. De har ju redan köpt en vara som är definierad. Alla eventuella förändringar måste tas med dem, säger han.
Vegard Ulvang lovar dock att inte avfärda en svensk ansökan utan att tänka både en och två gånger.
- Om man jobbar på ett bra sätt så kommer i alla fall inte jag att avskriva utfallet i min kommitté.