Skandalscenerna på Skogsvallen

Robin Östlinds drömträff med vänstern såg ut att ge IFK Luleå tre värdefulla poäng mot Forward.Men det slutade med en diskutabel straff, tumult och slagsmål - och ett rött kort på målvakten Malik Faiqi.

Domaren Mikael Gudmindsson hamnade i fokus. "Det var 22 testosteronstinna spelare som drabbade samman där ute", säger han.

Domaren Mikael Gudmindsson hamnade i fokus. "Det var 22 testosteronstinna spelare som drabbade samman där ute", säger han.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2011-08-01 06:00

Glåporden haglade runt Skogsvallen efteråt.

I centrum: domaren Mikael Gudmundsson från Johanneshov.

- En katastrofal domarinsats, tycker tränaren Fredrik Waara.

Det var framför allt tre domslut som fick matchen att sluta i kaos.

4 Först straffen som gav Forward 1-1 i minut 90 sedan bollen träffat Jonas Berg på armen.

Luleåspelarna menade att det var hands på en Forwardspelare i momenten innan.

- Det stämmer, säger domaren Mikael Gudmundsson. Bollen tog på armen på en av Forwards spelare. Men han höll armen mot kroppen. Det gjorde inte Luleås spelare. Han sträckte ut armen och föste liksom med sig bollen. Straffen var solklar.

4 På övertid kom nästa diskutabla domslut. Ett inspel från vänsterkanten slutade med att Forward gjorde 2-1. Åtminstone signalerade domaren mål. Men bollen hade varit utanför kortlinjen när inlägget kom.

Det såg den assisterande domaren, som hade flaggan uppe. Till slut blev Gudmundsson uppmärksammad på detta och blåste bort målet.

- Jag skulle ha haft ögonkontakt med den assisterande domaren tidigare. Det var fel av mig, medger Gudmundsson.

Men då var bråket redan i full gång. Massor av spelare knuffades och slogs i IFK Luleås straffområde. En spelare i Forward fick gult kort medan succémålvakten Maliq Faiqi fick rött direkt.

Mikael Gudmundsson förklarar:

- Jag hade vänt ryggen till händelsen, men det var 22 testosteronstinna spelare som drabbades samman. Min assisterande domare såg allt. Luleås målvakt tryckte handskarna över huvudet på en motståndare som låg skadad i gräset.

Det betyder att Faiqi blir avstängd i minst en match, den mot Vasalund.

- Det handlade ju inte om något slag. Jag vill inte föregripa disciplinnämndens beslut, men jag skulle bli förvånad om det blir mer än en match, säger Gudmundsson.

Förstår du IFK Luleås besvikelse?

- Det är naturligtvis tungt att tappa värdefulla poäng på slutet. Men jag anser att vi hade järnkoll på matchen i 80 minuter,

Malik Faiqi hade räddat IFK Luleå med några vassa parader. Men hans stora dag fick ett helvart slut.

Faiqi ville inte prata med pressen efteråt, men den tempramentsfulle målvakten sparkade omkring sig mot stolar och vattenflaskor efteråt.

Den annars så lugne Fredrik Waara var också upprörd.

- Jag sa åt linjemannen när det var en kvart kvar att domaren var på väg att tappa matchen och att något måste göras. Så blev ju också fallet. Det var en horribel insats av domaren. Synd att han skulle förstöra en så bra match. Frånsett de första 25 minuterna i andra halvlek var vi med hela tiden, säger IFK-tränaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om