Samarbete - ett måste för fotbollen i länet

Samverkan ska lyfta norrbottnisk fotboll.- Vi måste samarbeta. Det är oerhört viktigt, sa förbundsbasen Robert Lindström vid Fotbollsforum i Luleå.

Piteå IF (damer) och Bodens BK berättade om sin verksamhet vid Fotbollsforum som arrangerades i helgen. Fr v: Marianne Johansson och Håkan Norberg,PIF, Ola Karvonen och Christian Samuelsson, BBK.

Piteå IF (damer) och Bodens BK berättade om sin verksamhet vid Fotbollsforum som arrangerades i helgen. Fr v: Marianne Johansson och Håkan Norberg,PIF, Ola Karvonen och Christian Samuelsson, BBK.

Foto: leif hammarström

LULEÅ2009-11-17 06:00
Samverkan/samarbete ska ske inom den egna klubben och över klubbgränserna, men också över kommungränserna, med andra län och förbundet.
Fotbollsforum i Boden, i vilket elva klubbar finns med, ansågs som ett utmärkt exempel på hur ett samarbete kan fungera.
Marianne Johansson, ordförande för damfotbollen i Piteå IF, menade att man kanske borde snegla mot ett Norrbottens United, men fick inget gehör. Den allmänna uppfattningen var att en klubb ska vara vägledande och på så vis skapa nyfikenhet och locka till intresse.
Idag är det PIF och Bodens BK som har de ledande positionerna.
- Vi vill vara en elitförening. Det är inget fult i det, sa Ola Karvonen, fotbollsordförande i BBK.
Norrbottens fotbollsförbund har idag fokus på två saker:
1) Spelarutveckling.
2) Föreningsutveckling.
När det gäller spelarutveckling har man visionen om att skapa den bästa utvecklingen i landet och frontfiguren i jobbet är icke obekante Lars "Brolla" Svensson.
Deltagarna ansåg att man ska fortsätta satsa på länslagen, att talangerna ska stimuleras och få träna i rätt miljö. Man vill också klubbarna ska satsa mera på yngre spelare och att det är viktigt med mera kvalitet i den indivduella träningen.
Tränarforum efterlyses
Ingemar Ek, senast klubbdirektör i BBK, är numera knuten till NFF med föreningsutveckling som uppgift. Han kommer att besöka klubbar runt om i länet.
Klubbarna ska ha utbildningsplaner och vara tydliga i sina ambitioner, det är värdefullt med samarbete både lokalt och över länsgränserna liksom att influenser utifrån alltid är tacksamma - det var några av synpunkterna som kom fram när föreningsutveckling diskuterades i grupparbetena.
Man efterlyste också ett tränarforum. Ungdomstränarna ska pushas och kanske bör de också avlönas.
A-lagstränarna ska nyttjas mera och utbildning är önskvärd på alla nivåer.
Division I är en besvärlig serie
Åsikten var också tydlig att fler hallar bör byggas. Det ökar möjligheterna att få ungdomarna att träna året runt.
Det ansågs också att det är oerhört viktigt att få kommunerna att förstå att fotboll är en året-runt-sport.
Inledningsvis knöt Jörgen Eriksson från förbundsstyrelsen an till fjolårets forum då den stora frågan var:
Vill vi ha elitlag i Norrbotten?
Eftersom Piteå (som ramlade ur allsvenskan) och Boden (som gick upp i division I) idag är de främsta lagen fick de också ta plats på podiet och berätta om sin verksamhet.
- Vi var inte nog bra, inte tillräckligt förberedda. Dessutom var vi för snälla på planen. Vi skulle ha dragit på oss fler gula kort, sa Marianne Johansson.
Ola Karvonen erkände att man ifjol gjorde misstag både i värvningarna och på tränarsidan, men att allt fungerat betydligt bättre 2009.
Samtidigt konstaterade Karvonen:
- Nu ska vi spela i division I och där vill man egentligen inte vara. Det är den dyraste serien. Kommer man till superettan rullar däremot miljonerna in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om