Så ska veteranen rädda karriären

För åtta månader sedan var karriären på väg att ta slut.Men nu är Bodens lagkapten Mattias Ottestig på väg tillbaka.Med hjälp av ett speciellt träningsprogram - och tålamod från klubben - är tanken att 31-åringen ska vara redo för spel inom ett par månader.- Siktet är inställt på att komma tillbaka i slag igen, säger Ottestig.

I somras slet han av hälsenan. Men sedan en tid tillbaka tränar Bodens lagkapten Mattias Ottestig för en comeback.

I somras slet han av hälsenan. Men sedan en tid tillbaka tränar Bodens lagkapten Mattias Ottestig för en comeback.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-02-10 06:00

Det var i början av juni i fjol som olyckan var framme.

Bodens lagkapten Mattias Ottestig slet av hälsenan under en övning och tvingades till en operation - och flera månaders vila.

Då var det inte många som trodde att den 31-årige defensivspecialisten skulle komma tillbaka till en fotbollsplan igen.

Tränat i flera veckor
Men sedan ett par veckor tillbaka tränar Ottestig med Boden igen. Även om det till en början handlar om ren rehabträning.

- Men siktet är att komma tillbaka i slag igen. Sedan får vi se vilken månad det blir, säger Ottestig.

Trodde du själv på det här för åtta månader sedan, att du skulle träna och förbereda dig för en comeback i Boden?

- Jag vet inte riktigt. Man pratar ju om att det tar ett halvår att komma tillbaka från en avsliten hälsena. Men för mig har mycket handlat om att komma tillbaka på så sätt att jag kan bara löpa ordentligt och träna för att jag tycker det är roligt. Fotbollen har bara varit en ren bonus, berättar han och fortsätter:

- Men jag har ju kört nu ett tag och det känns jättebra. Fast jag har ju i och för sig inte gått in i kampsituationer ännu.

Har det gått fortare att komma tillbaka än vad du hade trott på förhand?

- Egentligen inte. Den tid man har hört är ju att det ska sex månader. Och första december var ju den gränsen passerad. Och jag har ju läst och hört om en del andra comebacker som har gått redan efter fem-sex månader.

Samtidigt förklarar Ottestig, som spelat med Boden sedan 2006, att hans comeback inte till största del har handlat om skadan.

- Det har inte varit så mycket fysiskt som att det ska fungera med familjen och mitt arbete. Men samtidigt måste jag ju ändå få ett kvitto på att det funkar och att det inte blir några bakslag med träningen, säger han.

En viktig del i arbetet med sin comeback är träningsprogrammet och upplägget.

- Jag kommer att smyga igång mer och mer framöver. Jag har ju mitt rehabprogram som jag följer. Jag är inte med fullt ut med laget ännu. Men så småningom ska det bli så.

Behöver inte stressa
Dessutom har klubben sagt att det får ta den tid det tar för BBK-veteranen att komma tillbaka.

- Det är skönt att känna så, att inte behöva stressa tillbaka. De står inte och faller med mig och vi har sagt att jag är mer som en bonus. Truppen ser jättebra ut och det bidrar ju också till att man fortfarande är sugen och vill tillbaka.

Det är ändå ytterligare ett par månader som återstår innan Ottestig kan köra för fullt.

- Jag har ökat belastningen successivt. Jag ligger på mer än 50 procent. Jag maxar inte, men trycker på ganska bra ändå. Så rent fysiskt fungerar det bra, säger Ottestig och fortsätter:

- Sedan är det mycket att ta igen när det gäller fotbollsbiten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om