Så ska Norrbotten hitta tillbaka till de fornstora dagarna

I helgen avgörs SM i friidrott. En fest för hela Sverige - utom Norrbotten. Endast två av de startande kommer från länet. Förutom Helena Engman är även Marie Eriksson från Tväråselet med.- Vi har svårt att behålla de äldre idrottarna, säger Siv Tjärner ordförande i Norrbottens friidrottsförbund.

Ingemar Nyman, IFK Luleå, höjdhopp.

Ingemar Nyman, IFK Luleå, höjdhopp.

Foto: stig eidegren

Luleå2010-08-21 06:00
När friidrottare från hela landet samlas i Falun för att göra upp om SM-titlar finns bara två idrottare från Norrbotten på plats.
Förutom kulstötaren Helena Engman kommer även Marie Eriksson från Tväråselet att springa 5 000 och 10 000 meter.
- Det finns för lite elittänk och vi har haft ett förbund som inte har satsat på ungdomarna. Men det har blivit bättre nu, säger Helena Engman som tycker att det finns mycket kvar att jobba på.
- Det finns mycket att göra, om man bara tänker till. Sen handlar det om att hitta eldsjälar som vill jobba för det här och att de inte blir motarbetade.
Och på förbundet är man medveten om problemen och man har inlett en satsning på att få upp fler norrbottningar till Sverigeeliten.
- Vi satsar dels på att få behålla de idrottare vi har nu. Vi brukar ha problem med det när de kommer upp i övre tonåren, säger ordföranden på Norrbottens friidrottsförbund Siv Tjärner.
Men Tjärner är medveten om att det problemet finns över hela landet.
- Skillnaden är att vi har mindre att ta av. De kan alltid plocka in nya idrottare.
Förbundet satsar nu också på att utbilda tränare så att de ska kunna ge den kompetens som de aktiva behöver när de blir seniorer.
Ljus framtid
För aktiva finns det gott om i Norrbotten och Tjärner ser ljust på framtiden.
- Det finns jättemånga. Det gäller bara att de fortsätter. Det finns många faktorer till att det ser ut som det gör, men nu har vi inlett en långsiktig satsning.
Men Tjärner tror ändå att vi får vänta några år innan vi får se fler Norrbottningar på SM.
- Det kan komma någon som är outstanding, men generellt så kan det nog ta några år till, men det kommer. Det kommer bara att ta tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om