Så ska Luleå vinna kvällens ödesmatch

Det som var Luleå Hockeys styrkor i grundserien har blivit lagets svagheter i slutspelet.
Försvarsspelet håller inte alls samma klass som tidigare.
- Vi måste försöka lugna ner oss och lita på det som vi gjort bra under hela säsongen, säger backen Elias Fälth.

Skotträning i fokus. Men Luleå Hockey                               måste hitta tillbaka till sitt forna försvarsspel. Annars kan det roliga vara slut redan på söndag.

Skotträning i fokus. Men Luleå Hockey måste hitta tillbaka till sitt forna försvarsspel. Annars kan det roliga vara slut redan på söndag.

Foto: Johan Söderlund

LULEÅ2012-03-16 13:43

Att Luleå Hockey vann grundserien berodde till stor del på lagets försvarsspel.

Under 55 grundseriematcher släppte laget bara in 104 mål, vilket gjorde Luleå till det bästa defensiva laget någonsin i elitserien.

Men hittills i kvartsfinalspelet har Luleås styrka blivit deras svaghet.

Så här långt har laget släppt in tio mål på tre matcher - något som är högst ovanligt när det gäller Luleå.

- Vi har bjudit på lite mer lägen än vad vi har gjort tidigare under säsongen. Sedan har vi också blivit rätt hårt straffade för våra bjudningar. AIK har varit väldigt effektiva. Sedan har vi haft lite tillfälligheter mot oss också, säger backen Elias Fälth och fortsätter:

- Men målen som AIK gjorde i senaste matchen får inte hända. Vi måste lära oss av det och blir väldigt tajta i försvarsspelet.

När NSD träffar Fälth efter torsdagsträningen har laget precis kört ett ganska kort, men intensivt, ispass.

Spelarna hade också hunnit analysera den tredje kvartsfinalmatchen.

"Får inte börja tokjaga"
- Det är ändå en ganska jämn match. Det är en period i andra som vi gör ett par misstag som de utnyttjar och gör mål på. Sedan är det en gigantisk uppförsbacke. Så kan vi inte låta det gå, menar Fälth.

Hur mycket mental uppförsbacke är det?

- Något mål hit eller dit ska inte vara någon fara. Vi ska kunna släppa in ett eller två mål och ändå klara av det. Vi får inte börja tokjaga kvittering direkt efteråt. Vi måste försöka lugna ner oss och lita på det som vi gjort bra under hela säsongen, säger han.

Har ni tummat något på ert sätt att spela nu jämfört med i grundserien?

- Nja, inte medvetet i alla fall. Men vi har inte spelat vår bästa ishockey hittills. Vi har fortfarande mycket kvar att ge.

Har ni pratat om att ni måste bli ännu mer tajta i försvarsspelet?

- Vi förstår ju själva att vi inte kan bjuda på så mycket som vi gjorde i går. Vi måste vara mer kyliga. Förhoppningsvis hittar vi tillbaka till spelet som vi ska spela, och dessutom göra det i 60 minuter.

Det pratas en del om att AIK har läst er vid det här laget. Har ni något mer att plocka fram?

- Det är klart att vi har fler lösningar. Men vi måste först och främst börja spela bättre ishockey. Sedan är det väl klart att Melin och AIK har koll på oss. Melin har mött oss tidigare. Har han inte lärt sig hur vi spelar förrän nu är det ju också konstigt. De har varit väl införstådda hur vi spelar, och de har ju till viss del tagit efter oss också, säger Fälth och fortsätter:

- Gör vi vad vi ska i 60 minuter ger vi oss själva en riktigt bra möjlighet att vinna. Det går inte att vi bara kör runt och jagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om