Redo att spela huvudrollen

Bakom varje framgångsrik guard står en stabil backup. Stjärnan heter Rudy Mbemba.
I hans skugga står LF Baskets viktigaste rollspelare - Andreas Person.
- Jag vet vad jag har för roll, säger han.

Andreas Person hade det tufft när han kom till Luleå för några månader sedan.                              Men under slutspelet har den unge guarden lyft sitt spel.

Andreas Person hade det tufft när han kom till Luleå för några månader sedan. Men under slutspelet har den unge guarden lyft sitt spel.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2012-04-10 16:10

Andreas Person kom till LF Basket i början av 2012. Rudy Mbemba var lårskadad och Person skulle bli hans stabile ersättare.

21-åringen kom precis från spel i Slovenska Helios. Förresten, stryk ordet spel. För det var precis vad Andreas Person inte gjorde.

Därför valde han att byta klubbadress till LF Basket. Fast övergången blev inte helt enkel för den unga guarden.

- Jag var inte matchtränad när jag kom till Luleå. Det blev en stor ändring för mig och jag måste säga att jag hade det tufft i början. Det tog kanske en månad innan jag kände mig som vanligt igen, säger Andreas Person.

Men hans roll skulle snart ändras igen. Rudy Mbembas comeback kom tidigare än väntat och plötsligt blev Andreas Persons uppgift att avlasta LF Baskets stora stjärna.

Felfritt slutspel
Och under slutspelet har Skellefteåsonen gjort sitt jobb felfritt. I den senaste vinsten mot Södertälje spelade han nästan 30 minuter, gjorde 13 poäng och slet ner fyra returer.

- Jag börjar komma in i det mer och mer för varje match som går. Förra matchen mot Södertälje var kanske min bästa under det här slutspelet. Jag känner verkligen att jag kan spela ut nu, säger Person.

Rudy Mbemba är den stora showspelaren som skjuter de avgörande skotten och får publiken att tappa hakan flera gånger per match. Den beskrivningen stämmer inte riktigt in på Andreas Person. Han är snarare lugn, stabil och ser till att anfallen flyter på som de ska.

- Rudy är Rudy och vi är två helt olika spelare. Han är mycket flashigare än vad jag är. Jag vet vad jag har för roll. Att försöka lugna ner spelet lite och alltid spela bra försvar, säger han.

LF är ett alternativ
Andreas Persons kontrakt går ut efter den här säsongen. Ännu har han inte börjat fundera över sin framtid särskilt mycket. Men LF Basket är helt klart ett lag som finns med i hans tankar.

- Det är klart att LF finns med där. Jag har trivts bra i Luleå och jag visste vad som väntade när jag kom hit. Det enda negativa är väl kylan.

- I första hand vill jag spela utomlands. Men om jag stannar i Sverige är LF ett alternativ, tillägger han.

I kväll står ett stycke bortaplansmöte mot Södertälje på Andreas Persons meny. Det står 1-1 i semifinalserien och kvällens match kan bli avgörande för hela serien.

- Det är svårt att vinna i Södertäljes hemmahall. Men vi vet att vi kan göra det. Allt börjar i försvaret för oss. Om vi går in och spelar riktigt bra försvar så kommer anfallet att börja funka av sig själv, säger Andreas Person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om