Nu vill hon skriva historia

Hon har varit i SM-final tre gånger med Luleå Basket. Men då som spelare.
På måndagen börjar kampen återigen för Maria Näsström.
- Jag vet att vi har pressen på oss, säger hon.

Foto:

LULEÅ2012-04-09 11:21

Maria Näsström var Luleå Basket troget i hela sju säsonger. Under den tiden hann hon med att spela tre SM-finaler med Luleålaget. Men det blev aldrig något guld för Näsström.

2007 lämnade Maria Näsström klubben för spel i Solna. I Solnalinnet däremot - där fick hon jubla både en och två gånger när hennes lag blev svensk mästare 2008 och 2009.

Men faktum kvarstår: Maria Näsström har aldrig vunnit damligan med ett Luleålag.

"Hade varit fantastiskt"
Och det kanske är det guldet som skulle betyda mest av alla.

- Det skulle betyda väldigt mycket för mig. Att äntligen få vara med om det hade varit helt fantastiskt, säger tränaren Maria Näsström.

Den 17 juni förra året stod det klart för allmänheten - landslagsguarden skulle återvända till Luleå och Northland Basket. Men denna gång i en ny kostym. Nämligen som assisterande tränare bakom Jan Johansson. Och den historien kan ni redan. Efter en viss turbulens kring Northland Basket avgick Johansson i februari och för Maria Näsström innebar det en markant ansvarsökning.

Nu, några månader senare, är det bara några dagar kvar tills SM-finalen mot Telge. För Näsström blir det den tuffaste uppgiften i hennes tränarkarriär.

- Jag vet att vi har pressen på oss. Vi har kanske den bästa chansen att ta guld som ett Luleålag haft på några år nu. Men det är ingen nyhet för oss. Det här har varit vårt mål hela säsongen, säger hon.

Fokus på Zahui
Visst har Northland en fantastisk chans att lyckas just i år. Luleålaget har en stjärnspäckad trupp med spelare som Frida Aili, Silvia Luz, Anna Barthold och Traci Edwards. Lägg sedan till skadesituationen hos motståndaren Telge och guldet känns närmare än någonsin.

För några dagar sedan meddelades det att stjärnan Binta Drammeh fått en stressfaktur i foten och missar resten av säsongen. Telge saknar sedan tidigare även Salome Kabengano, Cleopatra Forsman, Paulina Hersler och Regan Magarity.

- Jag tror inte att deras totala spel kommer att ändras särskilt mycket för att Binta Drammeh är borta. Men vi kommer att få ändra vårt fokus lite. Vi kommer nog att fokusera ännu mer på deras center Amanda Zahui, säger Näsström.

Vad blir nyckeln till guldet?

- Lite tråkigt så säger jag försvar och returtagningen. Men det blir väldigt viktigt för oss. Sen måste vi så klart stoppa deras stjärnor, säger Maria Näsström.

Om Northland lyckas hela vägen kan bara basketgudarna svara på ännu. Tidigast den 18 april sitter vi med facit i hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om