Nu vill han hjälpa andra drabbade

Cam Abbott har fortfarande en lång väg tillbaka efter sin huvudskada.Men nu hoppas kanadensaren i alla fall kunna hjälpa andra - genom att introducera ett nordamerikanskt hjärnskakningstest i svensk idrott.- Jag kan inte förstå att det inte finns här redan, säger Abbott till NSD.

LULEÅ2011-11-24 06:00

Luleås kanadensiska forward Cam Abbott har dragits med svåra problem efter att ha drabbats av ett flertal hjärnskakningar under fjolårssäsongen.

Abbott har fortfarande en lång väg att vandra innan han kanske kan komma tillbaka till idrotten. Men nu vill 28-åringen försöka hjälpa andra från att drabbas av samma problem som han.

- Även på vår nivå finns det spelare som är beredda att dölja symptom bara för att kunna spela nästa match, och man kan förlora hela sin karriär på det, säger Cam Abbott.

"Något alla borde göra"
Det handlar om ett webb-baserat test, specialdesignat av fem nordamerikanska toppläkare, för att upptäcka hjärnskakningssymptom och stoppa idrottare från att komma tillbaka för tidigt - och drabbas av allvarligare bekymmer.

- Det är definitivt något som alla spelare borde göra. Det är ett test som mäter reaktionsförmåga, koncentrationsförmåga och minne. Det är intensivt, du måste vara extremt fokuserad, säger Abbott.

Men är det säkert?

- Det ska ju inte användas som ett helsäkert system, även om man har klarat testet så ska man naturligtvis vänta tills läkarna säger att det är okej. Men en sak är säker: Är man inte helt frisk så klarar man inte av testet. Jag har provat, det finns dagar då jag inte alls gjort bra ifrån mig...

Abbott berättar att testet används av massor av lag i Nordamerika, allt från pojklag i hockey till den amerikanska fotbollens NFL-klubbar. Och kostnaden är försvinnande liten.

- Till och med mitt pojklag, Sarnia Sting, använder sig av det här i och med att det bara rör sig om en investering på 6 000 svenska kronor.

Nu hoppas Abbott kunna introducera systemet också i Sverige. Han har pratat med Luleås lagläkare Yelverton Tegner om testet och hoppas att föreningen ska börja använda sig av det.

- Luleå Hockey har en chans att ligga i framkant här, om man inte gör det nu så garanterar jag att hela ligan använder sig av det här systemet inom ett par år.

"Inte det bästa omdömet"
Flera av Luleås spelare har, under sina respektive sejourer i Nordamerika, gjort testet. Johan Harju, Niclas Wallin och Cams bror Chris är några av dem - men Cam Abbott ser helst att alla spelare i Sverige får gå igenom det.

- Det handlar inte om att förebygga hjärnskakningar, i alla fall inte den första, men det är den andra smällen som drabbar hårdast och det här är ett instrument för att slippa den.

Abbott hävdar framför allt att det är viktigt att ungdomsspelarna använder sig av testet.

- Jag vet hur det var när man var junior, nästa match betydde allt och man hade kanske inte det bästa omdömet. Det här är ett verktyg för att ta bort beslutet från de aktiva, säger Abbott, som vill höja den svenska medvetenheten om hur hjärnskakningar kan påverka alla elitidrottare.

- Mentaliteten som börjar komma i Sverige, att det inte finns någon press från klubben, att man förstår allvaret i de här frågorna, är bra. Men det finns ingen anledning att inte använda det här testet - någon gång kommer någon att göra en felbedömning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om