Nu kan du glömma midsommargolfen: "Är lite katastrof"

Sugen på en golfrunda på Luleå Golfklubb i midsommar?Glöm det.Stora delar av banan står under vatten.- Det är lite katastrof, säger banskötaren Tommy Eriksson.

Visst, albatross är en sjöfågel, men det här är ju bara löjligt. Den senaste tidens kraftiga regnande har ställt till det för alla som hoppades på en golfrunda ute i Rutvik under midsommarhelgen.

Visst, albatross är en sjöfågel, men det här är ju bara löjligt. Den senaste tidens kraftiga regnande har ställt till det för alla som hoppades på en golfrunda ute i Rutvik under midsommarhelgen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-06-24 06:00

Det kraftiga nederbördsområdet som låg över Norrbotten i början av den här veckan har dragit bort.

Men regnovädret har lämnat kraftiga spår i länet.

Under ett par dygn kom nästan 100 millimeter regn, och stora delar av vattenmassorna har inte försvunnit.

Det har drabbat Luleå Golfklubb hårt.

Översvämmad bana
Stora delar av området har svämmat över och ett par hål står helt under vatten.

Så banskötaren Tommy Eriksson har tvingats stänga banan.

- Det är hopplöst. Vi måste stänga hela midsommaren, säger Eriksson och fortsätter:

- Det är stora sjöar som ligger där. Broarna har flutit bort och vi kan inte ta ut maskinerna på banan heller. Nya Hermelinbanan är helt under vatten och där finns inga broar kvar. Så dit kan man inte ens gå. Och så är hela delen som kallas Björnen, den står under vatten.

Den stängda banan innebär att ett par tävlingar ställs in.

Dessutom drabbar det alla golfsugna spelare.

- Dagarna kring midsommar brukar det vara mycket folk som spelar här. Det stör ju all verksamhet på banan. Och det blir jobbigt för oss att komma igång igen, förklarar Eriksson.

Har du varit med om något liknande tidigare?

- En vår för en sju-åtta år sedan var det ungefär som det är nu. Men det här är det värsta regn jag har varit med om. Vattnet hinner inte rinna undan. Det är lite katastrof, säger Eriksson, som hade planer på att försöka få i gång ett par av hålen redan under torsdagen.

- Men det gick inte. Och nu talar prognosen om mer regn under helgen. Jag törs helt enkelt inte att öppna banan. Börjar folk gå över broarna kan det vara farligt eftersom vi inte vet om de sitter fast i marken. Vi har ju hittat en del broar som har flutit i väg ner mot E4:an.

Maskinerna sjunker
Tommy Eriksson hoppas sedan kunna öppna den igen i början av nästa vecka.

- Men det tar ju också tid att få banorna helt torra. De banorna som står under vatten nu tar ju ytterligare ett tag innan man kan beträda. Kör du ut på en maskin på banorna sjunker de rakt ner i marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om