Mbemba lyfte igen - trots sin hemliga ryggskada: Det gör ont hela tiden när jag spelar

Semifinal två handlade om att vinna eller försvinna. Då gjorde Rudy Mbemba sin bästa match i slutspelet.Trots den hemliga ryggskadan.- Det gör ont hela tiden, säger Mbemba till NSD efter segern med 91-79.

Efter ett tung slutspel fick Rudy Mbemba fart på benen.

Efter ett tung slutspel fick Rudy Mbemba fart på benen.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2012-04-07 06:00

Rudy Mbembas slutspel har hittills varit en besvikelse. Under grundserien var han den bärande spelaren både offensivt och defensivt för LF. Med ett snitt på 17 poäng och sju assist var han en av ligans bästa spelare.

Fast under kvartsfinalerna och den första semifinalen har han bara varit en dålig kopia av sig själv. Snittet på 17 poäng har sjunkit till elva och de sju assisterna har blivit fem.

Men det har sin förklaring - förutom hans tidigare skada i baksida lår har Rudy Mbemba även fått svåra ryggproblem.

- Det har varit tufft för mig. Jag har fått försöka spela genom smärtan varje match. Men jag har verkligen haft det svårt, säger Rudy Mbemba.

Bästa matchen hittills
Trots ryggsmärtorna gjorde Mbemba sin överlägset bästa match i det här slutspelet. Han slängde bland annat i två långa, karaktäristiska treor. Det syntes att LF Baskets dirigent var på spelhumör i den andra semifinalen.

- Det känns som att jag börjar bli mig själv igen nu. Även om det gör ont hela tiden när jag spelar, säger han.

I början av den tredje perioden skulle Rudy Mbemba driva upp bollen till offensiv planhalva för att sätta igång ett anfall. Men innan han tog sig över mittlinjen foulades han av Södertäljes Johnell Smith och föll hårt ner i golvet.

Mbemba tvingades kliva av planen och fick behandling av sjukgymnasten Lars Lundgren. LF-stjärnan skrek på grund av de svåra ryggsmärtorna.

"Det gjorde grymt ont"
- Det gjorde grymt ont ett tag. Det är någon koppling mellan baksida lår och min rygg som gör att jag får ont. Men när jag är ute på planen försöker jag att inte tänka på det, säger LF-guarden.

Rudy Mbemba svarade för 17 poäng, sex assist och fem returer i segern med 91-79. Men han var definitivt inte ensam om att leverera. Forwarden Keith Ramsey svarade för en minst sagt imponerande statistikrad. 17 poäng, 14 returer, fem assist och fyra steals blev facit för amerikanen.

Nästa match spelas i Södertälje på tisdag. Rudy Mbemba vet precis vad som kommer krävas för att LF ska kunna koppla greppet om semifinalserien.

- Vi måste vara mentalt redo. Det var vi inte senast i Södertälje. Så det blir oerhört viktigt för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om