Marita Ulvskog vill se fortsatt EU-medlemskap

Frågan om Sveriges medlemskap i EU har blivit het igen. I veckan debatterade Sverigedemokraterna en ny folkomröstning med Liberalerna. Men Luleåfödda EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) tror inte på idén att lämna EU.

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker från Luleå, tycker att Sverige ska vara kvar i EU för att kunna påverka exempelvis i arbetsmarkandsfrågor för att motverka lönedumpning.

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker från Luleå, tycker att Sverige ska vara kvar i EU för att kunna påverka exempelvis i arbetsmarkandsfrågor för att motverka lönedumpning.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2018-07-04 18:17

"För varje år skickas allt mer beslutanderätt från Sverige till en EU-apparat utan insyn och folklig förankring", skriver SD på sin hemsida och argumenterar för en ny folkomröstning om det svenska medlemskapet.

Liberalernas ledare Jan Björklund kontrar under Almedalsveckan med att göra EU-medlemskapet till en valfråga.

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, född och uppvuxen i Luleå, var själv en av dem som röstade nej till EU 1994.

– Jag var väldigt aktiv på nej-sidan, eftersom det inte fanns något undantag för eurosamarbetet då, berättar hon.

Hon ansåg att det skulle innebära ett att gå in i ett allt för nära samarbete om Sverige införde den gemensamma valutan.

Men sedan, år 2003, blev det folkomröstning om euron också, och Sverige sa nej.

– Som det ser ut idag, utan eurosamarbete, tycker jag det fungerar ganska väl.

Så vad anser du om SD:s utspel?

– Jag tror bara de hittar på saker för att försöka vinna några politiska segrar, genom att upprepa en gammal historia. Men de befinner sig väldigt långt från verkligheten. Det gäller i viss mån även Liberalerna.

Är du själv för ett fortsatt medlemskap?

– Ja, jag tycker att vi ska använda medlemskapet för sådant som är bra för oss i Sverige, till exempel när det gäller fackliga rättigheter så att det inte blir lönedumpning. Däremot ska vi inte överlåta sådant till EU som vi är bättre på att sköta själva.

Tycker du att EU har blivit försvagat av Brexit?

– Att britterna lämnar EU tycker jag som svensk är tråkigt, för vi har väldigt lika uppfattningar i en massa frågor. Det är som att en storasyster försvinner. Men det finns många andra länder som står på kö för att bli medlemmar.

Tror du att EU finns om 20 år?

– Det vågar jag inte svara på. Men sannolikheten är stor. Däremot så förändras samarbetet hela tiden beroende på ekonomisk, politisk och teknisk utveckling.

Vad säger du om påståendet att svenska skattebetalare bidrar för mycket ekonomiskt till EU utan att få motsvarande tillbaka?

– Ja, det säger man ju om län eller kommuner inom landet också. Så där kan man hålla på och spela ut varandra. Men de som säger så vill skapa konflikter av ett slag som är ganska otäcka.

Vad krävs för att EU ska bli mindre splittrat i exempelvis migrationsfrågan?

– Det förutsätter att det blir mindre ekonomiska skillnader mellan länderna. Idag är det fortfarande stora skillnader mellan till exempel öst och väst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!