Luthström var helt överlägsen hemma

Efter den missade Bodentävlingen har Erik Luthström fått se en udda sida av resultatlistorna.Den under första plats.Men efter två raka segrar är Luleåföraren åter med i guldstriden.- Har väl inte haft rätta motivationen. Men det är klart man vill vinna totalt, säger han efter överlägsen körning på hemmabanan.

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2009-08-17 06:00
Luthström, bortskämd med att få härja ensam i Norrcupen-totalens topp, har efter några år av fantastiska framgångar i år haft en svacka och svårt att hitta motivationen. Samtidigt har en ny stjärna segrat upp på endurohimlen. En junior som likt Luthström själv för några år sedan kör helt utan respekt för gamla etablerade namn. Marcus Norman, Umeå AK, startade årets säsong med att vinna på hemmabanan före just Luthström. Därefter följde Bodentävlingen där Luthström skulle jämna ut läget - men i stället missade. Norman tog en ny fullpoängare och när Luthström var redo för säsongens första fullträff, i Arvidsjaur, dykte i stället helt oväntad konkurrens upp.
- En EM-meriterad Karlskogaförare, Joakim Ljunggren, som jag inte kunde hota. Har tränat för lite, förklarar han.
Men en ny andraplats var ändå viktiga poäng samtidigt som Norman uteblev. I Lycksele kom äntligen första segern för året och nu visade alltså Luthström att han är att räkna med när det börjar lukta guld. 2.02,26 timmar var knappt sex minuter snabbare än Norman över de sju varven på årets omdragna bana - men...
"Körde stelt"
- Han låg tight hela första timmen och var uppe jämsides två gånger, berättar Luthström som dessutom har mindre tank och alltså tvingas i depå oftare än konkurrenten.
- Men det är ju bara att göra ett ryck inför tankningen, säger han som den självklaraste sak i världen.
Och så brukar Luthström köra. Rycka iväg till lopp helt i egen regi. Fast den här gången gick det inte riktigt så enkelt.
- Nej, jag hade problem från början. Körde stelt, krampaktigt och överhettade dessutom bromsarna.
Bromsproblemen är å andra sidan legio med Luthströms ganska aggressiva körstil. Men efter första timmen släppte i alla fall krampen eller vad det nu var och Luthström körde ifrån till så stor lucka att han kunde tanka efter sjätte varvet utan att tappa ledningen.
Med 60 friska poäng ligger nu de två förarna jämsides i totalsammanställningen med 222 poäng vardera och två deltävlingar kvar. Ett läge som väckt Luthströms tävlingsnerv på allvar - men avslutningsslagen står i år i Jörn och i Umeå.
- I Jörn brukar jag köra bra, där är det inga problem. Men I Umeå är det om inte Marcus hemmabana så ändå en bana han är van vid, varnar han inför säsongsfinalen.
En ovanligt spännande sådan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om