Luleträffen - ett stort slag för badminton

Hur många hade egentligen koll på att en Luleåspelare gick till VM-kvartsfinal - förra veckan?Nej, just det.Badminton måste vara sporten som ger begreppet doldis en ny dimension.- Så är det här uppe. Man får åka till Stockholm för att hitta motstånd, säger Paul Roos.

Simon Lundmark

Simon Lundmark

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2009-10-19 06:00
Han har landslagsspelat i åtta år, plockat hem ett bra knippe SM-titlar och blivit EM-fyra. I Spanien-VM för en vecka sedan gick han till kvartsfinal i både singel och dubbel. Men "Palle" är han ändå bara med de närmast sörjande. Badminton får helt enkelt ingen uppmärksamhet och därmed inte heller några publikstjärnor - här, understryker han och flinar.
- Vi ligger långt efter klubbarna söderut. Där satsas det mycket mer, de har utbildade tränare, de har hallar och några klubbar har t o m råd att köpa in spelare.
Veteran i landslaget
För Paul Roos, som i junioråldern faktiskt spelade basket med Råneå, släppte knutarna ironiskt nog efter att seniorkarriären tagit slut.
- Ja, det var ju sedan jag blev veteran och kom in i landslaget jag fick börja tävla och träna mot bra motstånd i min egen ålder. Man får bidrag till resorna och det hjälper förstås, förklarar 60-åringen som förstås är Luleås absolut starkaste kort. Men man måste ju ha återväxt också. Roos noterar nöjt att det är "oerhört många" som intresserar sig för klubbens nybörjarträningar i Hälsans Hus och levererar en egen teori:
- Alla kan ju inte gilla basket, hockey och innebandy. Och så är det känsligt med grupper ibland - jag tror en hel del som inte tycker sig passa in där kommer till oss.
Största löftet
Eller så har man bara en badmintontokig familj. Elvaårige Kevin Sandström framhålls som ett av Luleås största löften - och tvekade inte att följa i storebröderna Jack och Villys fotspår. Två år har han spelat och senaste framgången är uttagningen - som ensam länsspelare - till Elitprojektet. En satsning på spelare från Hudiksvall och norrut som bland annat ska ge utökade träningsmöjligheter och ett slutligt eldprov i Varberg till våren.
- Målet? Att bli bättre, förstås, utbrister han, skrattar och fortsätter:
- På smasharna. Dropspelet går redan bra.
Så var det med just en tight drop precis över nätkanten han ryckte till sig finalsegern i U13, mot klubbkamraten Erik Andersson. Fast det går inte a-l-l-t-i-d rätt väg.
- Händer väl att man förlorar, säger han och blir påmind om en Umeåturnering för tre veckor sedan.
- Fast inte idag, i alla fall, flinar Kevin Sandström kaxigt - med mixedfinalen kvar att spela.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om