Lintzén tappade greppet om segern på Kronan: "De bara stack i väg"

Johan Lintzén blev bäste länsåkare i Kronanloppet sedan en omöjlig västerbottenstrio gjort processen kort redan efter första av de fyra tiokilometersvarven.- De stack iväg när vi åkte ut på andra varvet, konstaterar hemmahoppet från Gjutaren efter 1.57,27 och en femteplats.

Johan Lintzén orkade inte i långa loppet.Foto: martin thelénius

Johan Lintzén orkade inte i långa loppet.Foto: martin thelénius

Foto:

LULEÅ2009-01-12 06:00
Ja, Lintzen fick inte bara se medaljtrion dra iväg på egen hand. Han fick också till slut ge sig mot draghjälpen genom loppet Peter Sjölin som lyckades få en lucka över sista varvet och till slut skaffa sig ett försprång på 40 sekunder över mållinjen. Segraren Martin Rosvall, Lycksele, körde in 3.06 minuter före Lintzén.
- Alla fyra är jättebra åkare så det är egentligen inget att klaga över, menar Lintzén och berättar:
- Försökte bara hänga med så gott det går. Första var jag med men sedan stack de bara. Fyran och jag åkte i alla fall tillsammans till sista.
Banförhållandena i det nollgradiga vädret var heller inget att skylla på. Frågan är om Johan Lintzén, 100:e som bäst i Vasaloppet, är nöjd med testet inför årets stora utmaning. Han drar en aning på svaret:
- Får se när det närmar sig. Jag måste nog bli lite snabbare om jag ska ha någon chans.
Med chans menar han då att nå det egna målet, topp 60.
Ranrennet nästa
Nästa test blir Ranrennet den första februari. Förra årets lopp slutade med en olycklig krock mellan Lintzén och "Rennet-specialisten" Bernt Niva, Kiruna, på upploppet men nu ska det inte bli några olyckor.
- Nej, det blir inget debacle i år, lovar Lintzén med ett skratt och tillägger:
- Bernt var irriterad efter det där men vi har pratat och det är lugnt.
Niva kommer garanterat revanschsugen till Råneå efter 2.00,34 och "bara" åttonde plats på Kronan sedan ytterligare två utomlänsåkare smugit sig in mellan honom och Lintzén. Jonny Niilimaa, Gellivare SA, körde in som tredje länsåkare på 2.00,50.
Bakom segraren Rosvall tog Johan Sandberg och Ulf Tingelöf hand om silver och brons. Båda åker liksom fjärdeplacerade Peter Sjölin för Skellefteåklubben Kraftstaven, som namnet antyder bildad bland annat för att lansera den speciella stavtyp som synts i skidspåren under ett par år nu.
Det handlar om en stav med ett nyutvecklat, krökt handtag och Tingelöf som på 90-talet studerade i Luleå berömmer funktionen.
- Man blir starkare i stakningen. Vinkeln medger att man har en längre stav än normalt och utnyttjar ryggmuskulaturen bättre.
I loppets 20-kilometersklass segrade Fredrik Engström, Renen, på 1.08,08.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om