Kostcoachen: Så äter du rätt

För goda träningsresultat krävs en bra kosthållning. ”Du kan äta allt, men inte alltid”, säger Camilla Soini.

Kost. Camilla Soini, Inpuls, förespråkar en bra kost och realistiska mål.

Kost. Camilla Soini, Inpuls, förespråkar en bra kost och realistiska mål.

Foto: Hanna Åberg

Luleå2017-09-10 12:05

Kuriren träffade Camilla Soini från Inpuls för att prata om kosthållning. Hon trycker på framförhållning och att verkligen bestämma sig.

– Det gäller att äta så lagad mat som möjligt, inte en massa hel- och halvfabrikat. Glöm inte vanliga grönsaker. Många struntar i grönsakerna för att det är jobbigt att hacka dem. Det finns dessutom förutfattade meningar. Många tror att bra mat är äckligt, säger hon.

Camilla Soini upplever att människor stressar mycket och prioriterar bort en god kosthållning.

– Det är så enkelt att ta en korv på stan till lunch. När man då kommer hem efter jobbet är man så hungrig att man skulle kunna äta upp köksluckorna, och då köper man snabbmat för att det går fort och är enkelt.

För att få livspusslet att gå ihop tipsar Camilla Soini om att laga maten i förväg.

– När jag vet att det kommer att bli en körig vecka skriver jag en matsedel och lagar all mat på söndagen. När det finns bra mat färdigt blir det inte lika lätt att fuska och till exempel äta snabbmat.

– Man vill så gärna vara en bra man eller hustru och en bra förälder medan man har ett krävande yrke och en massa annat att ta hand om. Det är inte så lätt, men det handlar om att bestämma sig, säger hon.

Vad gäller både träning och kosthållning tycker Camilla Soini att det är bra att ta den hjälp som finns.

– Motivation växer inte på träd, och inte heller går det att köpa på lösvikt, men det finns hjälp att få. Den som börjar träna börjar ofta automatiskt hålla mer koll på sin kost också. Ta hjälp att hitta och behålla motivationen, sätt realistiska mål och bestäm dig.

För många krävs det däremot att det händer något drastiskt innan de tar sig ur den onda cirkeln.

– Många hinner drabbas av högt blodtryck, smärta i kroppen och trötthet innan de faktiskt bestämmer sig för att byta livsstil.

Alla kan ha en hälsosam livsstil.

– För vegetarianer och veganer finns det massvis med proteinrika komplement. Det gäller att läsa på och kanske anstränga sig lite mer för att få en näringsrik och balanserad kost.

När sötsuget smyger sig på under kvällen är det viktigt att fundera på varför.

– Blir du sugen, ge dig själv feedback. Fundera på varför du blir sugen. Skippade du mellanmålet idag? Okej, där har vi svaret. Då är det dags att prioritera om och göra ett nytt försök nästa dag.

Att ofta vara sugen på något sött är en konsekvens av en sämre kosthållning.

– Sötsuget kommer inte mellan jul och nyår, som många tror. Det kommer mellan nyår och jul, säger Camilla Soini.

Camillas kosttips...

Ät ordentliga måltider, frukost, lunch och middag samt ett eller två mellanmål.

Ett bra mellanmål kan bestå av nötter. Ta inte mer än att du kan stänga handen med nötterna i. Även färska bär, keso och frukt är nyttiga mellanmål.

Det är viktigt att veta vad du egentligen äter. Läs på om kolhydrater, kalorier, proteiner, fetter, och så vidare.

Skaffa matkasse eller hemkörning från matbutik. På så vis köps inte lika mycket onödig mat och du sparar pengar. Du slipper även frustrationen över att inte veta vad du ska laga till middag.

Ha samma regler för dig som för dina barn, tillåt bara sötsaker på lördagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!