Junioren Wallers kamp mot eliten

Junioren Simon Waller fick ensam dra det tunga länslasset mot äldre och mer rutinerade elitlöpare när elitserien hade premiär på norrbottnisk mark.Det räckte inte riktigt hela vägen.- Sprang väl skapligt i början men klarade inte att hålla ihop det, konstaterar Kalixlöparen.

Simon Waller från Kalix gick ut hårt men klarade inte av sitt mål att komma bland de 40 bästa.  foto: martin thelenius

Simon Waller från Kalix gick ut hårt men klarade inte av sitt mål att komma bland de 40 bästa. foto: martin thelenius

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2010-06-12 06:00
Han springer normalt inte elitserien men passar förstås på när det är storslagen premiär i Norrbotten. Den tioåriga serien har aldrig hållits i länet förut men nu handlar det om en rejäl dos orientering: tre dagar med start över medeldistans runt Måttsundsberget. En terräng som visade sig bjuda rejäla utmaningar också för de tyngre namnen.
- Det var riktigt lurigt, säger Waller och räknar upp ett par förlustkontroller redan från det första av dagens två varv.
Segraren och elitserieåttan Erik Rost, Malungs OK, är av precis samma åsikt.
- Jodå, det var verkligen utmanande orientering redan från start.
Lite för mycket av det goda
För Waller blev det lite mycket av det goda. Hans mål var att ta sig i mål inom topp 40 för att på så sätt kvala till elitklassen också vid dagens långdistans i Ersnäs men det blev till slut i stället ett litet tapp från den ursprungliga startlisterankningen som 58:e.
- Jag sprang skapligt i början men klarade inte att hålla ihop det när jag kom ikapp andra löpare, blev stressad och tappade fokus på mitt eget lopp, förklarar han.
Och det handlade inte om enbart orientering eller om enbart löpning.
- Nej, jag hade problem över både korta och långa sträckor. Andra varvet gick det riktigt tungt, suckar han och fortsätter:
- Jag kan definitivt förbättra det här. Är missnöjd med hur jag orienterat men måste hålla fokus och inte bry mig om andra löpare, det är min största svaghet just nu.
Samtidigt medger elitseriedebuterande Waller att loppet var det svåraste han någonsin sprungit. När topprankade Erik Rost väl passerat mållinjen som segrare kan han bekräfta:
- Jag gillar terrängen här. Det är hårdare, kuperat, tunglöpt och lite bökigt. Andra varvet var det kanske lite lättare orientering men det gällde att se upp där också.
Tyvärr fick inte publiken se A-landslagslöparna på plats. Rost förklarar:
- Förbundet har lagt landslagets träningsläger så att det krockar med elitserien. Det är synd för sporten att de inte är här.
Men Rost fick alltså den perfekta starten - och har ett kort kvar i bakfickan.
- Långa distanser är mina favoriter. Men målet är att göra tre bra lopp - och det började ju bra i alla fall.
Elitserieledaren Annika Billstam, Lidingö, var den mest namnkunniga löparen på plats men fick till slut se sig slagen av Elin Skantze, Järla. En bedrift Skantze tog med ro.
- Klart det är roligt att slå henne men jag hade varit nöjd om jag blivit trea, fyra eller tia, ler hon och tillägger:
- Jag har gjort ett jättebra lopp idag och det är jag nöjd med.
Ögonen på sig
Skantze har dock inte alls något höjdarfacit från elitserien så här långt.
- Fjärdeplatsen på ultralång-SM i Ronneby i våras var mitt bästa resultat hittills. Och medel är inte min bästa distans, jag har haft svårt att hålla ihop det hela vägen. Därför är jag extra glad idag...
Lång är favoriten men nu har alltså Skantze ögonen på sig inför dagens fortsättning. Och Billstam i hälarna.
- Medel är visserligen min favoritdistans - men på lång får jag ut mest av min fysiska kapacitet, menar Billstam.
Länets enda damhopp stod Ida Wikström-Holmgren för. Men hon har precis som Anna Holmgren varit sjuk och sprang "bara för att starta". En 25:e plats får därmed räknas som godkänt.
- Jag blev förkyld och fick feber efter förra helgens tävling i Västerbotten så det här var fruktansvärt jobbigt - men kul ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om