"Jag vill se alla NHL-lag innan jag flyttar hem"

Hon har spelat på en bana med alligatorer och hon har ätit lunch bredvid Michelle Wie.Ett händelserikt år på college är till ända för golftjejen Linnea Jonsson.- Jag lever min dröm. Det är en gång i livet som man får en sån här möjlighet, säger hon.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-08-06 06:00
Bodentjejen Linnea Jonsson, 21, är hemma i Sverige över sommaren efter ett år på college i New York. Ett år som varit minst sagt händelserikt
Hon har spelat på en bana med alligatorer, hon har ätit lunch bredvid Michelle Wie och hon bor i en av New York stökigare stadsdelar.
- Jag bor i Brooklyn. Där jag bor är downtown och det är lite stökigt. Men bara 5-10 minuter bort finns det fina områden. Jag försöker att inte gå själv på kvällarna för det är inte så jättesmart. Det händer väldigt mycket, säger Linnea.
Trots det upplever hon drömmen. En dröm hon fick chansen till att uppfylla genom ett företag som startade en agentverksamhet. De riktade in sig på att ge golftjejer chansen att spela och studera på college.
- Jag ångrar mig inte. En sån här chans får man bara en gång i livet.
Dygnet har bara 24 timmar, men för Linnea verkar det finnas fler. Hon tränar golf från fem på morgonen, fram till lunch. På eftermiddagen ska hon hinna med konditionsträning och styrka, utöver lektioner och studier förstås.
"Det är hela världen i en stad"
- Det gäller att prioritera tiden. Jag pluggar på bussen, på håltimmar och på kvällar. Men det är en lockande stad att göra saker i. Jag hade inte velat vara någon annanstans.
Kärleken till New York lyser i genom under samtalet. Den fascinerande staden har under det gångna året fått ytterligare en människa att förälska sig i den.
- Det finns ingen annan stad som New York. Den är en blandning av allt. Det är hela världen i en stad, säger hon med glädje på rösten.
Linnea Jonsson har inte legat på latsidan under sitt första år i USA. Träning flera timmar om dagen, utbildning på programmet Sport Management där hon får möjlighet att kombinera sitt stora sportintresse med ekonomi och ledarskap. Dessutom har hon hunnit med att se åtta NHL-matcher på plats.
- Jag har varit intresserad av hockey ända sedan jag var liten. Målet är att ha sett alla NHL-lag innan jag flyttar hem. Jag är glad över att det finns tre lag i New York.
Norrbottning till trots. Favoritlaget är Brynäs.
- Det finns inget annat lag. Jag har hyfsat bra koll. Jag tittar vad som händer i laget, lyssnar på webb-radio, har stenkoll helt enkelt.
Under en tävling i Florida fick hon uppleva något som hon inte har upplevt i Sverige - ett möte med en alligator.
- Det var ett hyfsat enkelt inspel som det blev felstuds på och jag hamnade i vattenkanten. Jag tänkte att det här kan jag inte sumpa och tog av mig skorna och gick ner och slog upp bollen. Efteråt sa de att jag hade en alligator bakom mig.
Om det var ett otrevligt besök var lunchgästen bredvid under samma tävling ett angenämare - golfproffset Michelle Wie.
- Hon satt och åt bredvid oss under finaldagarna. Det var spännande att se ett golfproffs på nära håll.
Någon pratstund fick sig Linnea aldrig. Michelle Wie var hela tiden hårt övervakad och fokuserad på sin träning.
"Jag lever min dröm"
Om en månad åker Linnea tillbaka till USA. Tre år av studier och golfspelande återstår. Under sommaren har hon haft tid att tänka i genom vad hon egentligen har varit med om. Och hon ångrar sig inte:
- Jag lever min dröm och ångrar inte att jag åkte. Det är en gång i livet man får en sån här möjlighet, säger hon innan hon fortsätter:
- Jag satsar på golfen till 100 procent. Jag vill se hur långt jag kan komma och har fått alla möjligheter för att lyckas. Jag har en bra coach, får spela på fina banor och har vuxit som person. Var det än leder kommer jag bära med mig mycket erfarenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om