"Jag har tre drömjobb"

Han är hockeydoldisen från Luleå som har hittat en ny utmaning.John Wikström ska utveckla norsk ishockey.32-åringen är nybliven förbundskapten för U16-landslaget och talangutvecklare inom förbundet.- Det finns mycket att jobba med, säger Wikström.

På hemmaplan - men snart åker John Wikström tillbaka till regniga Bergen i Norge. Där jobbar dels som tränare för det lokala laget, dels med att utveckla norsk hockey.

På hemmaplan - men snart åker John Wikström tillbaka till regniga Bergen i Norge. Där jobbar dels som tränare för det lokala laget, dels med att utveckla norsk hockey.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2011-12-30 06:00

Under sina år som spelare på elitnivå representerade John Wikström från Luleå 12 klubbar över hela världen.

Men nu verkar det som att 32-åringen har hittat en perfekt tillvaro.

Den förre Luleå Hockeybacken bor sedan tre år tillbaka i Bergen på norska västkusten.

Förutom att vara tränare för stadens hockeyklubb har Wikström fått två andra hedersuppdrag.

Tidigare i höstas tillträdde han tjänsten som förbundskapten för det norska U16-landslaget

- Jag har ju jobbat en del med hockeyförbundet och på deras elitläger för yngre spelare. Jag har också gått en del utbildningar inom förbundet. Så jag fick en förfrågan Jag tog över i början av den här säsongen. Vi har haft en samling och sedan spelat en turnering på Åland. Det var upp och ner om man säger så, berättar Wikström, som sedan tidigare jobbar han även åt förbundet och Norges olympiska kommitté.

"Fruktansvärt inspirerande"
- Det finns en toppidrottssatsning här i Norge som kallas för Olympiatoppen. Så jag jobbar åt dem med hockeybiten och har hand om ett hockeygymnasium, förklarar Wikström.

Det låter som att det är du som ska utveckla norsk hockey?

- Haha...nej, så långt ska jag inte gå. Men jag har blivit delaktig i mycket på kort tid och det är riktigt kul, säger Wikström och fortsätter:

- Det är fruktansvärt inspirerande. Norge är ju på gång när det gäller hockeyn och det har de ju varit ganska länge. Topparna har funnits där, men bredden har saknats. Och det är det väl det vi ska jobba på. Förbundet jobbar hårt med att utbilda ännu fler ungdomstränare, men det är inget man löser på ett år.

Det verkar vara ett drömjobb?

- Ja, det är det ju. Eller rättare sagt tre drömjobb, säger Wikström när NSD pratar med honom.

Ledarskapet lockar
Då har han tillbringat julhelgen hemma hos släkten i Luleå och är precis på väg att åka tillbaka till Norge.

- Det har varit skönt att vara hemma och få lite kyla och lite norrländsk mat. Det regnar mest i Bergen. Men jag börjar bli van nu, så jag tänker inte ens längre på det.

För det är i Bergen Wikström har sin bas.

Men karriären som spelare är mer eller mindre lagd på is.

- Jag spelar lite grann. Men det är mest från och till. Tränarbiten tar mycket tid. Jag har ju hand om seniorlaget och en del ungdomslagen i klubben,

Var tränarbiten något du tänkte på som yngre spelare?

- Jag har ju alltid varit intresserad av ledarskap och frågor kring det. Och i flera lag har jag varit kapten eller assisterande kapten. På senare år har det blivit en tanke som har lockat mer och mer. Jag läser också ekonomi och då har jag valt en del ledarskapskurser, säger han.

Hur ser framtiden ut för din del? Vill du stanna i Norge eller är du sugen på att jobba som tränare i Sverige?

- Framtiden är helt öppen. Jag trivs otroligt bra i Norge och det är så kul att det hela tiden finns så mycket att arbeta med. Det tar ju aldrig slut. Det är kul att kunna få se lite mer långsiktiga resultat på det man jobbat med. Och det har jag redan sett på det jag har jobbat med i Bergen. Det är ju det som är frukten av att vara tränare, att se resultaten. Men jag skulle absolut kunna tänka mig att återvända till Sverige och jobba där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om