Inga mästerskap är för stora för honom

Han har tagit tre mästerskapsmedaljer med tre ungdomslandslag i basket.Men Mikael Johansson, 37, vill inte kalla sig mirakelcoach.- I de stora sammanhangen är jag fortfarande en gröngöling. Jag har ingen direkt förebild. Det är många som jag fått hjälp av och som jag tagit intryck av under åren, säger han.

Mikael Johansson är otroligt framgångsrik som basketcoach. Tre mästerskapsmedaljer har                                        det blivit hittills i karriären. Nu senast ledde han U18-damerna till ett EM-brons i Södertälje. "Jag trivs bra med ungdomsbasketen", säger han.

Mikael Johansson är otroligt framgångsrik som basketcoach. Tre mästerskapsmedaljer har det blivit hittills i karriären. Nu senast ledde han U18-damerna till ett EM-brons i Södertälje. "Jag trivs bra med ungdomsbasketen", säger han.

Foto: simon eliasson

LULEÅ2009-07-15 06:00
På meritlistan finns alltså tre medaljer i tre stora mästerskap för damer:

4 2006 EM-brons U18.
4 2007 VM-silver U19.
4 2009 EM-brons U18.

Stora framgångar för en förhållandevis liten basketnation som Sverige.
Men Mikael Johansson tror att Sverige inom en snar framtid kommer att kunna mäta sig med de stora även på seniorsidan.
Det nya landslagsprogrammet med Per Källman som grundare som genomfördes för sju-åtta år sedan har börjat ge resultat.
- De övriga nationerna satsar mer på grabbarna. I Sverige satsar vi lika mycket på tjejerna och därför kommer det gå snabbare för tjejerna att bli en stor basketnation, säger han. Som helthet tror jag att framtiden är ljus för svensk basket.
Allt började i Vråken
Mikael Johansson är uppvuxen på bostadsområdet Tuna i Luleå och därför började det hela i Vråken.
Han spelade med Vråken några år. Snart började han också träna ett av klubbens ungdomslag och till slut krockade de två uppgifterna alltmer. Han var tvungen att välja och han valde ledarbanan.
- Jag var ingen superstar som spelare, medger han.
Georg Andersson, basketvisionären JP Kostet och Pat Ryan är tre ledare som Mikael Johansson talar varmt om.
- Georg var min förste tränare när jag var aktiv och han betydde mycket. JP var en mentor. Han gav tidigt de unga ledarna uppdrag och ansvar, bland annat att leda stadslag. Det gick kanske inte alltid så bra men det var nyttigt för oss. Pat var en stöttepelare på basketgymnasiet.
Gillar utmaningen
Med tiden fick Mikael Johansson uppdrag som coach för ett av landets fyra regionlag. Det blev en naturlig inkörsport till ungdomslandslagen. Till en början som överledare och fixare för U18-landslaget 2005. Därefter som coach.
- Att leda ett landslag med spelare från olika klubblag är en utmaning, säger han. Att hitta de rätta spelarna som passar in i truppen. Det är viktigt att skapa en trygghet för spelarna. Och det är viktigt att vara öppen mot de övriga i tränarteamet. Att inte låsa sig eller ha någon prestige.
- Man får hela tiden nya idéer och nya vinklar från de övriga. Det är också viktigt att ha en rutinerad spelare med sig på bänken. En aktiv som ser det hela från spelarnas synvinkel. Nu senast hade vi Anna Höglund med oss. som coach.
Hur ser din favoritspelare ut?
- Jag gillar spelare som tänker mycket. Som spelar schack på basketplanen. Som kanske inte alltid syns så mycket, men som är mer strategiskt värdefulla än framstående på det individuella planet
Hur är du som coach?
- Jag är nog ganska lugn. Men när kropparna är trötta och jag saknar det rätta engagemanget gäller det att agera.. Som nu senast i EM då vi spelade tio matcher på elva dagar. Då gäller det att hjälpa till för att få igång kropparna.
Hur känns det själv efter ett så intensivt mästerskap?
- Efter en sån anspänning känner man sig helt slut. Jag har mer eller mindre sovit i tre dagar.
Har du några ambitioner att träna ett elitlag?
- Jag trivs bra med ungdomsbasketen. Men dyker det upp något som verkar intressant är det inte omöjligt att jag nappar på det.
Mikael Johansson är tillbaka i vardagen efter EM-festen i Södertälje. Med nya impulser och intryck. I början av augusti väntar en steg 5-utbildning i Litauen.
Han är en av coacherna på Luleå Basketgymnasium sedan 2004 och fortsätter att träna ungomslag i Vråken. Vad som händer på landslagsfronten i framtiden vet han mindre om. Det handlar, som han säger, inte om några långtidskontrakt.
Men han tror definiivt på den satsning som basketen gör. Han är övertygad om att den kommer att ge utslag i A-lagssammanhang.
- Svensk basket glöder, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om