Hon sätter ribban

Cornelia Henriksson har länge haft ett stabilt grepp om länstävlingarna.Men när Morjärvslöparen skulle upprepa fjolårssegern i Granlunken blev det krokben på mållinjen.Av en höjdhoppare.- Allt över 3 kilometer är egentligen för långt för mig, ler Bodens friidrottslöfte Lina Alainentalo efter segern.

Cornelia Henriksson orkade inte hänga på friidrottslöftet Lina Alainentalo uppför milens sista backe. Foto: Martin Thelénius

Cornelia Henriksson orkade inte hänga på friidrottslöftet Lina Alainentalo uppför milens sista backe. Foto: Martin Thelénius

Foto:

LULEÅ2008-09-15 06:00
Det var aldrig något snack om mellan vilka löpare slaget om årets damtia skulle stå. Redan på startlinjen stod Henriksson och Alainentalo bredvid varandra, ett läge som höll genom hela loppet.
Nästan.
- Hon ryckte i sista backen, konstaterar en märkbart tagen Henriksson efter att bara ha sett 16-åringens rygg de sista 500 metrarna av loppet.
"Bra med extra träning"
Då är det klen tröst med utmärkta tiden 39.50, tjugo sekunder snabbare än i fjol och en direkt följd av den fina draghjälpen. Alainentalo joggade in på 39.41 och frågan är om det inte fanns ännu mer att ge.
- Bra med lite extra träning, skrattar banlöparen och fortsätter:
- Jag springer normalt mest på väg så det här är något helt annat. Tungt, det går ju upp och ner hela tiden...
Uppbyggnad för skol-SM
Ändå kunde hon alltså slå Henriksson - igen. Scenariot var nämligen en ren repris på Vårruset, där Alainentalo efter fyra kilometer sida vid sida kämpade till sig 15 sekunders marginal inför målgången på halvmilen.
Då utomhussäsongen är slut gäller just nu ren uppbyggnadsträning inför Skol-SM i Bollnäs efter årsskiftet.
- Roligt med lite omväxling, säger Alainentalo, smått förvånad över uppståndelsen hon väcker på terrängtävlingen.
- Bana är ganska tråkigt, här är det inte samma sak hela tiden...
Men Lidingöloppets fulldistans lockar inte.
- I så fall något kortare lopp, menar Alainentalo som dessutom har ett höjdhoppsläger lett av inte helt obekanta herrarna Holm och Tregaro i Oktoberplaneringen.
Karin Nilsson, Slagnäs, sprang in på tredje plats med tiden 41.04. Granlunkens artonkilometerslopp vann Sandra Halvarsson, F21, på 1.17,49.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om