Höken höll för favorittrycket

Höken kom med två tunga favoritgäng till Lulebo Cup.Men kampen i klasserna för turneringens äldsta spelare blev hårdare än väntat. Till slut gick det ändå vägen för både pojkarna i H16 och flickorna i D15.- Härligt, riktigt skönt, utbrister Angelika Öhlund efter lagets första seger på storplan.

Elin Thun och Alice Olsson ur föreningssegraren Gladans yngsta lag får sina medaljer av LF Baskets Gustav Nyström.

Elin Thun och Alice Olsson ur föreningssegraren Gladans yngsta lag får sina medaljer av LF Baskets Gustav Nyström.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

LULEÅ2011-03-30 06:00

Sedan 16-årsklassen ställts in fick de ett år yngre tjejerna i 15-årsklassen spela turneringens avslutande damfinal. Lilla VM -segraren Höken hade förstås favoritskapet över sig - men också ett tungt avbräck i det samtidiga regionslägret för samma ålder.

- Halva laget är borta, sju spelare, säger Angelika Öhlund.

Finalmotståndaren Gladan saknade inte lika många och lyckades också utnyttja sitt läge när man besegrade konkurrenten i gruppspelet. Öhlund suckar och förklarar:

- Med en poäng. Vår enda förlust...men vi fick ju revansch nu.

Men Gladan satte upp en bra press mot Höken också i finalen, tog kommandot från start och ledde med två poäng i halvtid. Sedan hände något.

- Vi fick inte igång returtagningen från start, började lite segt men tog timeout och fick igång allt - till slut, säger Öhlund som själv initierade vändningen med en läglig trepoängare i tredje periodens första anfall. 16-15 och därifrån gick man en spikrak väg till segern med sista pausvilans 28-23 och segern med 40-25.

- Jo, det kändes bra. Skyttet har gått lite i vågor men sitter när det ska sitta, sammanfattar hon efter elva poäng i matchen.

Turneringssegern satt dessutom extra bra för Höken som vunnit en flickklass på halvplan men aldrig tidigare lyckats i ungdomsklasserna på fullstor plan.

- Riktigt skönt, vi brukar komma tvåa-trea. Och så får vi känna att vi kan och orkar med så få spelare, säger Angelika Öhlund.

Gammelstad spelade tufft
Hökens andra favoritbetonade lag var pojkarnas i H16. Där gick man mycket riktigt till final, mot Gammelstad, men mötte precis som flickorna hårt motstånd. Matchen pendlade ända fram till halvtid kring enpoängsledningar innan Höken i tredje kunde skaffa sig ett litet försprång och vinna med "bortasiffrorna" 45-51. Muhammed Salem gjorde 19 poäng för Höken men var inte nöjd med matchen.

- Gammelstad spelade tufft medan vi började dåligt. Vi kan bättre men det blev som det blev, säger han och flinar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om