Här var det drag

Hemvändaren Tommy Ljung hade länge greppet om - och chansen till revansch i - Kronanloppet.Men junioren och redan drivne taktikern Niklas Niska satte stopp för de planerna.- Ville känna efter lite först, säger Pajalaåkaren som ryckte till seger under loppets sista kilometer.

Tommy Ljung drog tätklungan under större delen av Kronanloppet.

Tommy Ljung drog tätklungan under större delen av Kronanloppet.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

LULEÅ2011-01-10 06:00

Artonåringen är försiktig med ordvalen efter att ha kämpat ner tiomannaklungan av tunga långloppsspecialister han hängt på större delen av de 40 kilometrarna. Niska framstod inte som något direkt hot mot Ljung, Adrian Bergström (Piteå Elit), Johan Samuelsson (SK Järven) och övriga tätåkare ens vid tredje och sista varvningen - men han visade sig ha disponerat krafterna effektivt.

- Nog var det taktikkörning. Men jag har inte åkt långlopp förut så jag kände inte till min kapacitet, ville känna efter lite, säger Niska efter segern på 2.04,46, nio sekunder före Tommy Ljung.

Den 28-årige silvermedaljören kommer ursprungligen från Malmberget och tävlade för Gellivare SA men kör sedan flytten 2008 med Östersunds SK. Också Ljung körde taktiskt men straffades mot slutet, kanske på grund av det tunga föret i nysnön.

- Kände att jag var jämn med de andra i stakningen men stark uppför så jag försökte gå hårt när det var kuperat. Måste ju satsa lite men det höll inte hela vägen, förklarar han.

Omåkt blev Ljung ändå inte förrän tre kilometer återstod.

- Han (Niska) låg bakom ett tag, gjorde en tempoökning och då var jag med i några hundra meter. Sedan kunde jag inte svara hela vägen.

Surt när revanschen för förra försöket i samma lopp var så nära.

- Blev tvåa -08 också så jag får komma tillbaka en gång till, det går inte att ge sig nu, säger Ljung och skrattar.

I Vasaloppet slipper Ljung, vars bästa merit är en 82:a plats från starten i elitled -08, i alla fall bekymra sig för Niska.

- Har inte åkt det och kommer inte att göra. Lite kortare distanser är min grej, säger Niklas Niska som i stället satsar mot JSM i Boden.

- Topp tio på 10 kilometer, klassisk stil, skulle vara perfekt. Man kan inte leva på en seger i Folksam Cup (2007, i 15-årsklassen) hur länge som helst, konstaterar han med ett flin.

Fjolårssegraren Jaana Teurajärvi, Gällivare, såg under första två varven ut att få svårt mot finska Linda Forth.

Men precis efter varvningen inför tredje kroknade Forth medan Teurajärvi gled vidare, till synes oberörd, mot klar seger med tiden 2.27,22 - 4.52 minuter före Forth.

- Hon drog ganska hårt, ville väl åt spurtpriserna, men sedan fick jag mitt eget tempo och höll nog samma hela vägen, säger hon - allt annat än oberörd.

- Ingenting var gratis idag. Jag fick kämpa som en galning, också nedför, utbrister hon efter att ha hämtat andan.

Något Vasalopp blir det inte heller för Teurajärvi.

- Möjligen Tjejvasan. Jag gillar inte klassiskt, avslutar 34-åringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om