Här tar LF de första stegen mot SM-guld

Pontushallen genomgår just nu en stor renovering. Men det gör också LF Basket. Centern Johan Åkesson spelade senast i laget för två säsonger sedan. I dag är han den enda kvarvarande spelaren från 2010/2011.

Nytt lag - ny hemmahall. I går drig LF Basket igång sin säsong på allvar när laget hade sin första träning i Arcushallen, som ska bli lagets hemmaarena den närmsta tiden. Och det fanns en del nya ansiktet på träningen också.FOTO: göran ström

Nytt lag - ny hemmahall. I går drig LF Basket igång sin säsong på allvar när laget hade sin första träning i Arcushallen, som ska bli lagets hemmaarena den närmsta tiden. Och det fanns en del nya ansiktet på träningen också.FOTO: göran ström

Foto: goran.strom@nsd.se

LULEÅ2012-08-16 06:00

Visst har LF Basket genomgått ett generationsskifte. Gamla hörnstenar som Håkan Larsson, Jim Enbom och John Rosendahl finns inte kvar längre.

Det har ingen missat.

Men inom loppet av två säsonger har Luleålaget bytt ut alla spelare förutom en. Och det är återvändaren Johan Åkesson.

- Det är lite nytt och spännande. Förra gången jag var här så var jag en av de yngsta i laget. Nu blir jag den äldste svensken, säger han.

Sprillans nytt lag
Rudy Mbemba var här i två säsonger - han är borta. Martin Pahlmblad, två säsonger, lämnar troligen också. Även Emil Salon hann med två år i Luleå. Men han har nu skrivit på för konkurrenten Sundsvall Dragons. Den kommande säsongen kommer vi att
få se ett sprillans nytt LF Basket.

Vad innebär det för dig?

- Jag kommer att få ta ett större ansvar som ledare och vara en kille som stöttar alla. Jag vill inte säga att jag kommer bli lagkapten. Men det är en roll jag skulle ta emot med öppna armar, säger Johan Åkesson.

Det som en gång beskrivits som Sveriges Basketmecka är nu rivet ner till grunden. Och i går gjorde laget sin första träning i den nya arenan - Arcushallen. Än så länge har inga läktare satts upp och hallen är minst sagt enorm. En idrottslokal som egentligen anpassats för inomhusfotboll kommer under några månader att få agera basketarena. Men Åkesson ser inga problem med det.

- Med lite läktare och bättre inramning så tror jag att det här blir riktigt bra. Jag tror att det kan vara bra för Luleå att få pröva något nytt en stund. Det har under en lång tid bara handlat om Pontushallen, säger Åkesson.

Tuff träning
Än så länge är LF Basket långt ifrån fulltaligt. På plats under gårdagens träning var sju tappra krigare: Johan Åkesson, Samir Ali, Christopher Ryan, Brian Curry, Johan Stenberg, Arvid Isaksson och okontrakterade Niklas Sellin. Men bara för att spelarna är få har det inte varit träningsledigt. Tvärtom. Tidigare under dagen hade Charles Bartons mannar även ett tungt löppass.

- Ett Luleålag har aldrig tränat så här hårt förut. Vi kommer att bli otroligt snabba och jag själv kommer också att kunna spela snabbare, säger Johan Åkesson.

Hur känns det efter att ha invigt hemmahallen?

- Jag har träningsvärk överallt. Jag tror till och med att jag har träningsvärk i lilltån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om