Här ska idrottens framtid avgöras

I dag beslutas om svensk idrotts mest känsloväckande fråga just nu: 51-procentsregeln.Och enligt RF:s ordförande Karin Mattsson Weijler beror det på förvirring.- Många tror att det är föreningen som säljs ut, säger hon.

RF-ordföranden Karin Mattsson Weijer vill förändra 51-procentregeln i Luleå.

RF-ordföranden Karin Mattsson Weijer vill förändra 51-procentregeln i Luleå.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2013-05-25 06:00

I år hålls riksidrottsmötet i Luleå. Närmare bestämt under helgen och i Kulturens Hus. Där samlas ungefär 200 delegater från 69 olika idrotter för att bland annat lyfta fram de förslag och motioner som ska upp till diskussion och beslut.

Och då passar Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber på att hylla Luleå.

- Det känns jättekul att vi kan vara här. Luleå är en riktig idrottsstad och det märktes extra tydligt här i våras. Vi har sett fram emot att komma hit, säger Mattsson Weijber.

Mötets stora fråga handlar om just 51-procentsregeln. En regel som innebär att en förening själv måste äga 51 procent av rösterna i ett idrottsaktiebolag.

Nu har en motion kommit om upphävande av denna regel - och om det går igenom måste sedan föreningarna själva rösta hur de vill göra i frågan.

- Två tredjedelar av den föreningens årsmöte bestämma sig för att just rösträttsregeln ska ändras. Men däremot är det så att upplåtelseavtalet, som förbundet och vi ska godkänna, det kan man aldrig välja bort. Där åtar sig idrottsaktiebolaget att följa stadgar tävlingsregler, antidopingbestämmelser och även vilka klubbfärger man ska spela i, vilket namn klubben ska ha och så vidare. Så det är fortfarande väldigt uppstyrt. Där går det inte att göra några förändringar, säger Karin Mattsson Weijber.

Heta känslor
Det här är en debatt som väckt känslor hos idrottsfans runtom i Sverige.

Men Mattsson Weijber menar att irritationen har uppstått till stor del på grund av okunskap.

- Många tror att det är föreningen som säljs ut. Eller att det är föreningen som bolagiseras. Men föreningen måste vara kvar med all annan verksamhet. Annars har de inte grund för medlemskapet i förbundet och då försvinner den rätten de upplåter till ett idrottsaktiebolag, säger hon och fortsätter:

- Jag tror det handlar om att folk tror man kan köpa sig in i själva idrottsrörelsen. Men det kan man aldrig göra. Det är bara själva röstmajoriteten i idrottsaktiebolaget som det här hanterar. Men idrottsaktiebolaget kan inte bestämma något över föreningen. Det är helt omöjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om