Här rycker han till ny seger

Josefin Lillhage krossade allt motstånd och vann fredagens 1500-meterslopp.
Men lördagens 3000 meter handlade om en favorit - i repris.
Dessutom helt utan konkurrens efter ett inledande jätteryck.
- Fick ju luckan på en gång, säger Tobias Marklund efter seger också i första skarpa upplagan av Luleå Midnight Swim.

Foto:

LULEÅ2011-07-04 08:18

Piteåsimmaren tog som bekant hand om förstaplatsen också vid fjolårets testlopp över den långa distansen, från Norra Hamn till målgången vid badplatsen vid Oskarsvarv. Nu hade starten flyttats från bryggan utanför Norrbottensteatern till kajen på andra sidan viken. En startplats som uppenbarligen gav Marklund oanad energi då luckan till klungan var ett hundratal meter redan före Gültzauudden.

- Tänkte jag skulle gå ut hårt för att vara med i täten direkt. Men så fick jag ju ett ryck på en gång, säger han som om det "bara hände". I själva verket tycks den före detta elitsimmaren ha hittat en riktigt passande nisch - och anpassat formen därefter.

- Det sitter väl i lite gamla takter. Jag simmar två gånger i veckan och tränar allmänt. Fast simning i det fria är en ny grej för mig. Marklund funderar och förklarar:

- Det handlar om vana och om att kunna plåga sig - mycket om huvudet och att våga ligga precis på gränsen, en träningssak, så är det bara.

Men efter årets gynnsamma värmebölja dagarna inför tävlingen blev det inte i närheten av samma utmaning som förra året. Segraren flinar:

- Tror det är 18-19 grader i vattnet. Mycket bättre än förra gången...

"Bara för att det var roligt"
Banan hade flyttats ut en aning för att undvika problem i de grunda områdena runt "Udden" men var annars oförändrad. 76 simmare tog sig hela vägen men Tobias Marklund var överlägsen, med över två minuters marginal till andraplacerade Adrian Bengtsson efter målgången på 38,09. En fråga är förstås hur fredagens resultatlista (64 simmare i mål, också då med Bengtsson på andra plats, 14 sekunder efter Lillhage på 19,46 minuter och med Luleåsimmaren Christer Kågström som snabbaste norrbottning på femte plats) skulle sett ut med Marklund på plats men sönerna Tim och Villes spel i Pite Summer Games kom emellan. Däremot är det kanske dags att testa andra storlopp framöver.

- Simmade Vansbro -96 men bara för att det var roligt, utan våtdräkt och då är man chanslös, säger Marklund och tillägger som om det vore ett bottenresultat:

- Blev väl tia eller något sådant...men det skulle vara roligt att prova igen. Kan hända att det blir någon liten tävling framöver, vi får se...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om