Här drillas de svenska stjärnmålvakterna: Det är nyttigt att se och lära av varandra

Massor av kassar är utplacerade på rinken. Sunderby ishall vimlar av målvakter. Etablerade målvakter och unga talanger. Målvakter som redan har ett namn i NHL och målvakter som snart ska dit. Målvakter från elitserien och allsvenskan och pojklagsspelare från mindre föreningar. Proffs och amatörer.En bild av det svenska målvaktsundret.

Erik Granqvist filmar en specifik målvaktssituation.

Erik Granqvist filmar en specifik målvaktssituation.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-06-27 06:00
Fredrik Mikko är en av instruktörerna på Målvaktsverkstan. Såhär säger han om utvecklingen:
- Förr, på Pekka Lindmarks tid, fanns det en ohotad målvakt som stod ensam i landslagsmålet i fyra-fem stora turneringar i rad. Nu är bredden på toppen en annan. Det finns många fler att välja på.
Målvaktsverkstan - en succé
Det fanns en tid när det nästan bara var utländska målvakter i elitserien. Sedan Svenska ishockeyförbundet gjort en hårdsatsning har pendeln svängt över till svenskt igen.
Målvaktsverkstan i Luleå gjorde succé i fjol sommar. Då samlades 36 semesterlediga målvakter från hela landet i Coop Arena för finslipning, specialträning och tekniktips.
Uppföljningen har alltså skett i Sunderbyns ishall. Intresset har bara ökat. Totalt 54 målvakter har deltagit under fyra tuffa träningsdagar.
— Vi vill ligga i framkant, försäkrar Fredrik Mikko. Men 54 deltagare är nog max som Målvaktsverkstan just nu är upplagd. Vi vill inte förlora i kvalité.
"Monstret" på plats
Jonas "Monstret" Gustavsson, Daniel "Hento" Henriksson, Johan Backlund, Mattias Modig och Gusten Törnqvist är några i grupp 1, det etablerade gardet.
Och i Sunderbyn handlar det i-n-t-e om mycket snack och lite verkstad. Lägret är uppdelat i både praktiska och teoretiska moment.
- Det är ganska enkla övningar och givetvis finns det inte tid att gå in på detaljer för varje målvakt. Men det är nyttigt för målvakterna och se och lära av varandra. Ingen målvakt är den andre lik och nu kan de dela med sig av sina erfarenheter. Det kan vara små enkla tips, säger Fredrik Mikko som tillsammans med Erik Granqvist och Ulf Nilsson har varit huvudansvarig för verkstan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om