Han sprängde drömgränsen

Efter en tid i träda är lagtävlingen Bottniska Kampen i friidrott tillbaka.Än så länge dominerad av grannlänets klubbar - men ett knippe individuella guldkorn blev det ändå för Norrbottens del.- Jag hade som mål att hoppa två meter senare i sommar men nu får det väl bli 2.05 i stället, säger Luleås Marcus Lövgren och flinar efter att ha sprängt drömgränsen i höjdhoppstävlingen.

Victoria Stöckel lämnar över stafettpinnen till Sanna Alanenpää.

Victoria Stöckel lämnar över stafettpinnen till Sanna Alanenpää.

Foto: Martin Thelenius / Expressum

LULEÅ2012-05-28 06:00

Tråkigt nog för 17-årige Lövgren räckte nya "perset" 2.02 ändå inte till seger i tävlingen sedan Umeåhopparen Fredrik Konradsson förbrukat ett försök mindre för att klara samma höjd. Men det är ändå en nöjd silvermedaljör som förklarar:

- Första försöket var inte nära. Jag spände mig i ansatsen och rev med axeln på upphoppet. Andra var ett bra hopp men jag slog ändå i ribban.

Siktar på SM
Lövgren testade också 2.05 och hade två "ganska bra" försök men den höjden får alltså vänta.

- Till världsungdomsspelen i Göteborg i sommar. Medalj där och på SM är målen för i år, berättar han.

Två överraskande segrar stod Victoria Stöckel för, i höjdhopp och över 400 m häck. Hon förklarar varför:

- I höjden var det damseniorer med så det hade jag inte väntat mig. Dessutom blåste ribban ner precis vid mitt hopp på 1.56 så jag landade lite konstigt på den och sträckte låret. Efter det var det kämpigt att komma över (segerhöjden) 1.60 så jag får vara nöjd - provade 1.63 men det stramade för mycket i låret.

Och 400 meter häck har friidrottaren från Nedre Soppero aldrig sprungit...

- 60 och 80 men aldrig 400. Fast jag springer ju 200 och 400 utan häck men jag hade inte väntat mig seger...

Tiden blev 1.08,30 och marginalen god till andraplacerade Piteålöparen Ellen Eklund med 1.11,21.

Tävlingarna avslutades med 4x100 meter, en disciplin där de norrbottniska lagen inte hade mycket att sätta emot segrarna Skellefteå (dam) respektive Umeå (herr). Stöckel sprang damernas förstasträcka medan Nadja Ohrsell, Luleå, avslutade. I Skellefteås kölvatten fick Ohrsell en tuff spurt mot Piteås Hanna Fors men till slut tredje plats.

- Har varit skadad och håller på att bygga upp formen igen. Men det kändes som att jag höll ganska bra, det här är vad jag klarar just nu, konstaterar hon.

Finländare för Sverige
Avslutare i herrlaget var blott 15-årige finländske löparen Janne Alanenpää.

- Helt ok att springa för ett svenskt lag, intygar han och förklarar att han inte kan tävla på samma nivå med hemmaklubben Aavasaksa.

Placeringen över mållinjen var fjärde men två lag diskvalificerades för växlingsfel. Totalt hamnade länslagets herrar också på fjärde plats och Piteå, som ställde upp med egna lag, på femte. Bland damerna tog Piteå andra plats med ett lag och delad tredje plats med Norrbotten med ett andra lag. Umeå vann herrtävlingen och Skellefteå tog första plats bland damerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om