Guldjakten kan börja

Laget har haft det jobbigt när han har varit skadad.
Men nu är Rudy Mbemba tillbaka - för att leda LF Basket i slutspelet.
Och 25-åringen har redan ritat upp taktiken för att lyckas med sitt uppdrag.
- Jag ser oss som ett lag som kan gå hela vägen. Och det kommer vi också att göra om vi fokuserar på rätt saker, säger han.

”Man måste ha roligt.” Det säger LF Baskets trollgubbe Rudy Mbemba                                              som är redo för en hård kamp mot Sundsvall i kvartsfinalserien.

”Man måste ha roligt.” Det säger LF Baskets trollgubbe Rudy Mbemba som är redo för en hård kamp mot Sundsvall i kvartsfinalserien.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2012-03-20 07:13

Under grundserien har LF Basket varvat bra insatser med rena plattmatcher.

Och förklaringen till det stavas till stor del Rudy Mbemba.

När guarden har varit skadefri och i form har laget tagit poäng.

Men under stora delar av säsongen har 25-åringen varit skadad, och då har LF Basket haft det betydligt tyngre.

"Man måste ha kul"
I den sista seriematchen hemma mot Sundsvall gjorde Mbemba sin riktiga comeback efter sin lårskada.

LF Basket vann med klara 105-83, och när laget inleder årets kvartsfinalspel mot just Sundsvall är det Mbemba som ska visa vägen igen.

Något som han själv redan har insett.

- Det är kul. Det är det jag älskar att göra. Men man måste ha kul. Det ingår också i det här ansvaret. Det gäller att se till att alla är glada och nöjda, oavsett om spelaren spelar en minut eller 40 minuter eller gör den poäng eller 40 poäng. Det viktigaste är att laget fungerar. Så länge alla bidrar med något räcker det långt, säger han.

Hur förbereder du dig för att ha just det ansvaret att leda laget?

- Alla matcher är viktiga. men att möta Sundsvall betyder att jag blir extra laddad. Det räcker för mig Jag tänker komma ut på planen och göra det bästa jag kan.

Han funderar en liten stund och säger sedan:

- Men det kommer alla att göra. Alla kommer vara sugna på att spela.

Tränaren Charles Barton förklarar också att han är oerhört nöjd över att ha sin ledande spelare tillbaka på planen.

- Rudy är väldigt viktig för oss. Han är en ledare i den här gruppen. Det såg man direkt när han gjorde comeback. Även att han bara spelade 20 minuter i senaste matchen såg det bra ut med honom på planen igen, säger Barton.

Tänker inte på Sundsvall
När NSD träffar Mbemba har laget precis avslutat sin sista träning inför avresan till Sundsvall.

- Det är det här vi alla har väntat på. Det känns riktigt spännande. Det är nu det roliga börjar. Det är något extra att möta Sundsvall. Det blir ju en slags norrlandskamp, säger han och fortsätter:

- Det har varit mycket skador, mycket upp och ner i spelet. Men nu när vi äntligen har ett fullt och helt lag kan vi förvänta oss mycket mer. Det känns som att vi har spikat truppen bra. Vi har ett mer komplett lag nu än i början på säsongen. Nu kan vi fokusera på det vi ska göra och inte på allt annat som skador och sådana saker.

Ni har mött Sundsvall en hel del under säsongen. Hur mycket utrymme finns det för överraskningar och ess i rockärmen i ett sådan här läge?

- Vi vet att de har bra spelare. Men personligen tycker jag att vårt fokus måste ligga på hur vi ska spela. Jag tycker inte vi ska tänka på hur Sundsvall gör. Jag ser oss som ett lag som kan gå hela vägen. Och det kommer vi också att göra om vi fokuserar på rätt saker, säger han.

Och vad är det?

- Vi måste spela som vi ska göra. Vi ska komma ut som ett lag och hålla ihop som ett lag, hur det än går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om