Gick från klubblös - till allsvenskan

Ibland kan livet ta en oväntad vändning.Fråga bara den IFK Luleå-fostrade fotbollsspelaren Suad Gruda.För bara ett par månader sedan var han klubblös.Nu har 18-åringen fått ett kontrakt med allsvenska Gefle.- Det känns jäkligt kul, säger han till NSD.

Suad Gruda spelade fjolårssäsongen i IFK Luleå. Men efter att ha lämnat klubben har det gått trögt att hitta någon ny - fram tills dess att han provspelade i allsvenska Gefle.

Suad Gruda spelade fjolårssäsongen i IFK Luleå. Men efter att ha lämnat klubben har det gått trögt att hitta någon ny - fram tills dess att han provspelade i allsvenska Gefle.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-05-25 06:00
Under flera år har Suad Gruda ansetts vara en av Norrbottens största fotbollstalanger.
I fjol återvände han till moderklubben IFK Luleå efter att han gått fotbollsgymnasiet i Degerfors under två år.
Men IFK Luleå missade avancemang och Gruda valde att flytta till Degerfors igen.
- Tanken var också att jag skulle spela med Degerfors. Men det blev struligt, och jag bestämde mig för att inte spela där, berättar Gruda, som därför varit klubblös sedan i höstas.
Men för ett par veckor sedan tog karriären en helt ny vändning.
18-årige Gruda fick kontrakt med allsvenska Gefle.
- Det var egentligen en ren slump. En kompis brorsa är tränare i deras tipselitlag och han hörde att jag var klubblös. Så han bjöd ner mig för att provträna med med deras lag. Men dagen efter fick jag träna med a-laget och det gick riktigt bra. Sedan spelade jag några U21-matcher och sedan fick jag ett kontrakt.
Och då var det aldrig någon tvekan?
- Haha..nej, det var bara att skriva på. Det här är förstås jäkligt kul, säger Gruda, som fortfarande bor kvar i Degerfors.
Om ett par veckor tar han studenten och då går flyttlasset till Gefle.
- Så jag får väl fokusera på den andra halvan av säsongen. Nu tränar jag på egen hand och jag har försökt åka dit och träna med dem varje helg.
Gefle har inte bestämt om Gruda kommer få tillhöra U21-laget eller a-laget.
Imponerad tränare
Men tränaren Pelle Olsson är imponerad över det han såg under provspelet.
- Vi ser utvecklingspotentialen i honom. Det är en passningsskicklig spelare, som också är stark, teknisk och bollsäker. Han har gjort ett gott intryck på oss, säger Olsson till GD.
Och Gruda själv är nöjd att kunna börja spela fotboll på allvar igen, även om det tog ett par månader längre än väntat.
Samtidigt fanns det andra klubbalternativ tidigare under säsongen.
- Jag pratade med två klubbar från superettan, men det blev aldrig något konkret, säger Gruda.
Hann du bli stressad över din situation som klubblös?
- Nej, egentligen inte. Det kändes hela tiden som att det skulle lösa sig. Jag hade ju kunnat spela med någon klubb i division I eller division II. Men jag ville ju spela så högt upp som möjligt, där det finns bra möjligheter att utvecklas, säger Gruda.
Det var aldrig aktuellt att stanna kvar i IFK Luleå då?
- Nej, det var aldrig det. Det finns mer ögon i södra Sverige. Jag tror inte att jag hade hamnat i Gefle om jag hade varit kvar i Luleå.
Vad har du för förhoppningar på din karriär i Gefle?
- Vi har pratat om det och klubben har sagt att det finns bra chanser för mig att slå mig in i truppen. Så nu är det bara att köra på och se hur det går. Men spel i a-laget känns rimligt och det är väl därför som de har kontrakterat mig. Det är upp till mig nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om