Gammal är fortfarande bäst

Nya, starka namn i all ära.Ibland är ändå gammal äldst.- Fantastiskt roligt, utbrister Mikael Berg efter att ha slagit Nuray Ahmed och Kenneth Boman i Vårlöpet.

Lina Alainentalo var snabbaste kvinnliga löpare - med överlägsna tre minuters marginal.

Lina Alainentalo var snabbaste kvinnliga löpare - med överlägsna tre minuters marginal.

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2009-05-18 06:00
Rivieras rutinerade M35-löpare har på grund av en långdragna skadebekymmer varit osynlig på länets löparscen de senaste åren. Men nya träningsråd och ett februariläger i värmen på Kanarieöarna har gjort underverk för de krånglande hälsenorna - och plötsligt slåss Berg i toppen igen.
Till allas förvåning, ska sägas.
Publik och tävlingsledning vid 7,4 kilometer långa Vårlöpets målområde utanför Porsöns sporthall trodde knappt sina ögon när Berg, i stället för segraren vid Porsörundan och storfavoriten Nuray Ahmed, var först in.
Tiden: 24,46, nio sekunder före Kenneth Boman och 16 före Ahmed. Trion sprang tillsammans ungefär halva sträckan, till loppets vändning vid Lulsundskanalen, men sedan tvingades Ahmed släppa. Boman hängde däremot med Berg tills det återstod en kilometer.
- Kände att han började släppa vid industriområdet och tänkte att nu jävlar kör jag, beskriver Berg som uppenbarligen lyckats konservera en hel del kraft trots att han inte kunnat träna regelbundet.
Någon överdriven respekt för nye storlöparen Nuray Ahmed var det inte heller fråga om.
- Tvärtom, det blir ju som tändvätska när alla pratar om honom, skrattar Berg, själv tydligt överraskad efter en seger utan smärta.
- Jag hade ju djävulska problem ett tag men nu har jag kunnat träna sedan januari. Nästan som för fyra-fem år sedan, förklarar han och konstaterar samtidigt:
- Men jag får försöka känna mig fram och vara lyhörd, inte låta det gå för långt så jag drar på mig något igen.
I motsats till många andra länslöpare hoppar Berg över Stockholm Marathon vilken arrangeras samma helg som Stadsmaran i Luleå. Han fick, ironiskt nog, inte plats.
- Man ska ju ha gjort 2,40. Och det har jag - men det är ju flera år sedan, med de problem jag haft...
- Så det blir Stadsmaran, har bara inte bestämt mig för vilken distans ännu.
Ett högintressant namn, hur som helst. Damklassen kan också få en riktig underdog i form av Lina Alainentalo. Den sextonåriga banlöparen sprang precis lika fjäderlätt som vanligt hem Vårlöpet på 27,06 minuter - och understryker fortfarande, om än med ett leende, att det egentligen är för lång distans för henne.
- Så jag får se när det gäller Stadsmaran. I så fall handlar det förstås om milen, avslutar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om