Friidrottarna var i stöten

Med två suveräna Skellefteåhoppare på plats fick hemmaklubbens två deltagare slåss om bronsmedaljen.Matthias Nilsson bättrade sitt personliga rekord med elva centimeter - men Daniel Folkesson höll ifrån trots sviktande form.- Man känner när det går bra. I dag hade jag inte den rätta känslan, helt enkelt, säger han efter P17-stavhoppet.

Mattias Berglund siktade, stötte och fick iväg kulan                           3.08 meter i yngsta pojkklassen P7. I bakgrunden ser konkurrenterna imponerade ut.

Mattias Berglund siktade, stötte och fick iväg kulan 3.08 meter i yngsta pojkklassen P7. I bakgrunden ser konkurrenterna imponerade ut.

Foto: Martin Thelénius / Expressum

LULEÅ2012-01-18 06:00

Med personliga rekord strax under västerbottningarnas ingångshöjder fick de båda Luleåhopparna en egen tävling i tävlingen. Det visade sig snabbt att Matthias Nilsson, född -96, var den som hade ordning på formen den här dagen. Från ingångshöjden 2.57 bar det via endecimetershöjningar raka spåret upp till 2.77, nytt "pers" med en cm, och till 2.87 - liksom de tidigare höjderna klarad på första försöket. Elva cm plus bara sådär - men på 2.97 var det tvärstopp. Å andra sidan var det svårt att vara missnöjd efter den raden.

- 2.87-hoppet kändes jättebra, bekräftar han och berättar:

- Jag har haft mitt "pers" i nästan ett år och tangerat tre gånger nu så det var skönt att slå. Äntligen!

Siktar på en plats på pallen
När det gäller att komma ännu högre levererar han en fundering:

- Nästan alla hopp kändes ju riktigt bra. Sista försöket på 2.97 hade jag kunnat komma över om jag dragit upp mig mer, det måste jag träna på.

Daniel Folkesson var inte lika nöjd. Efter att ha tagit 2.77 och 2.87 på andra försöket klippte han 2.97 med god marginal på första - men 3.07 visade sig omöjligt. Två hyfsade försök följdes av en grövre rivning.

- Och mitt "pers" är 3.16 så det var en bit ifrån. På 2.97 kändes det bra men jag har inte haft så mycket teknikträning på sistone, det har mest varit uppbyggnad inför större tävlingar. Gäller att få till rätta känslan, konstaterar sextonåringen som fyller 17 i år. Närmast väntar Haparanda och sedan NM i Umeå.

- Staven går ju dugligt men det är ju kulstötning (där Matthias Nilsson vann med 11.96 m före Folkessons 11.87) som är min bättre gren. Pallplats, kanske, svarar han på en fråga om utsikterna.

Fällde sig över mållinjen
I F11-sprinten över 60 meter fick hemmalöparen Maya Gyllefjord en förhållandevis klar heatseger på 10.20 sekunder efter ett riktigt jämfotaskutt över mållinjen.

- Alltså, ja, jag gillar att hoppa i mål, utbrister hon och förklarar att det personliga rekordet är 10.05.

I det snabbare andra heatet sprang Sunny Björkén, Piteå, till seger på 9.77 efter betydligt tätare kamp mot Luleås Louise Lindström, bara två hundradels sekund långsammare. Björkén hade också ett målskutt som kan ha avgjort.

- Tror jag hade en bra start. Och ja, jag fällde mig över mållinjen, säger nioåringen som hade fina 9.43 i "pers".

Men i finalen var det Lindström som hade ordning på hundradelarna och vann med 9.64, före Björkén på 9.68 och Maya Gyllefjord på nya personliga rekordet 9.99 sekunder. Hundradelskamperna var dock inte slut där: Gyllefjord vann 600 meter på 2.24,53, en segermarginal på två hundradelar mot klubbkompisen Klara Frindberg... Sunny Björkén vann å sin sida längdhoppet i getingboet F11 efter ett hopp på 3.73.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om