Bengt Zöller är professor, specialistläkare i allmänmedicin, intermedicin och klinisk kemi, men också forskningsgruppchef på Lunds Universitet. Han har varit med och forskat runt fenomenet blodproppar i lungor och ben inom en mängd olika områden. Bland annat om biverkningarna av p-pillers påverkan men också om de andra riskfaktorerna.
Sporten återberättar Sofia Höggs historia för att Bengt Zöller ska få en helhetsbild.
Hur mycket höjs risken för blodpropp när man äter p-piller?
– Det beror lite på vilken sort av p-piller det är men också vilka riskfaktorer man själv har, till exempel ärftlighet, övervikt och rökning. Det finns minipiller som inte innehåller östrogen och de anses inte vara farliga utan det är de östrogeninnehållande p-pillren som ökar risken. Men där varierar risken beroende på vilken generation av p-piller det är och hur mycket östrogen det är i dem, säger Zöller och fortsätter:
– Det är forskat mycket kring det där och risken för blodpropp ökar med två till fyra gånger ungefär om man äter p-piller, det visar olika studier.
Det som sticker ut i Häggs fall är att hon drabbades av blodproppen trots att hon ätit samma sort av p-piller i ungefär sex år.
– Störst risk att drabbas är den första tiden när man börjar med p-piller men det finns även en riskökning som ligger ständigt.
Hur ser det ut ur ett större perspektiv?
– Proppar i ben och unga är en rätt vanlig sjukdom som drabbar runt tio procent av människorna under en livstid. Men de flesta får blodproppar när de är äldre. Före 50 års ålder är det högst 0,5 till 1 procent av befolkningen som drabbas. Så i hennes fall som 25-åringen, då är det relativt ovanligt.
Enligt studier finns det en ökad risk att drabbas av blodpropp senare i livet om man väl drabbats en gång.
– Har man väl fått en propp så kan det bli förändringar i venerna och då ökar riskerna att få en ny propp. Speciellt med provocerande faktor som p-piller, graviditet eller operation, då är risken högre att få tillbaka det, säger han.
Borde inte forskningen ha kommit längre med p-piller?
– Har man ärftlighet eller motsvarande riskfaktorer så ska man inte ha p-piller med östrogen. Det är fortfarande inte helt okontroversiellt att det skrivs ut p-piller med östrogen, men anledningen är att en del kvinnor får mer blödningsproblem men även andra biverkningar som huvudvärk och akne med dem som inte innehåller östrogen.
Kan det vara en ökad riskfaktor att syssla med elitidrott?
– Det har faktiskt debatterats om det. Det man vet är att inaktivitet är en riskfaktor och de flesta studierna hittar man att det ska vara skyddande med ökad fysisk aktivitet. Men det finns också enstaka studier som rapporterat att väldigt kraftig och extrem fysisk aktivitet kan ge en ökad risk, säger professor Bengt Zöller.