Favoriten höll för guldtrycket

Tionde raka SM-guldet på distansen.Sofia Paldanius, 31, presenterade sig direkt när kanot-SM startade i går.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-07-13 06:00

Hon har EM-guld, EM-silver och VM-brons individuellt. I går tog Jönköpings Sofia Paldanius - i överlägsen stil - sitt tionde raka SM-guld på favoritdistansen 500 meter, när kanot-SM i Lulsundet startade.
Det första kom 2001 och även den gången var det Luleå som var tävlingsplats.
- Det här är distansen som gäller. Det är OS-distans för tjejer. Men det är inte lätt. Det är en utmaning varje gång och det är alltid svårare att försvara än att slå underifrån. Det är alltid glädje efteråt, säger Sofia Paldanius efter guldet.
I soligt väder men med en tung motvind kunde Paldanius defilera i mål nästan fem sekunder före Karin Johansson, Örebro.
- Det var ett bra lopp. På SM i fjol var det tight men i dag kunde jag dryga ut och kontrollera loppet. Jag var laddad, visste att det kunde bli det tionde raka guldet, säger Paldanius.
Vad tycker du om startfältet?
- Det var ett bra startfält. Tjejerna har kört bra. Jag har fått stryk två gånger i år på 200 och 5000 meter och det har aldrig hänt förut. Men det är bra att få stryk så jag skärper mig.
"Var trött på allting"
31-åringen tog efter OS 2008 ett tävlingsuppehåll och genomgick en tredje axeloperation och först i mars 2009 började hon att paddla igen.
Under den perioden växte en annan tanke fram - att genomföra en svensk klassiker (Vätternrundan, Vasaloppet, Vansbrosimningen, Lidingöloppet). Den fullbordade hon den 7 mars i år.
- Efter OS var jag trött på allting och ville göra något annat och kände att varför inte. Jag och min klubbtränare Ulf Snarberg körde och det blev en utmaning mellan oss inför varje gren. Det var skitkul och sen spöade jag dessutom honom på allt.
Vilket lopp var jobbigast?
- Jag bävade inför Vätternrundan men allra jobbigast var Vasaloppet. Jag har åkt mycket skidor och hade ett mål på under sex timmar. Jag åkte in på 5 timmar, 48 minuter så jag klarade den, säger Paldanius.
Tionde SM-guldet och en genomförd klassiker är fixat. Senare i sommar är det nästa mål som ska uppfyllas - VM i Polen.
- Det har inte gått så bra i år men ambitionen är medalj. Sen får vi se, men det är synd att säga någonting annat.
Sofia Paldanius har genom segern i går samlat i hop 35 SM-guld genom åren och är med det bäst genom alla tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om