Fansens favorit tar farväl av Luleå Hockey

Efter den gångna säsongen kom beskedet - Luleå Hockey har brutit kontraktet med Mats Lavander.
Fansens favorit var inte längre önskvärd i klubben och i april skrev han på för Brynäs IF.
I en lång intervju med NSD berättar han om mötet med ledningen, om vad som gick snett och om hur det skulle kännas om Luleå går hela vägen.
- Jag skulle unna Luleå att få vinna ett guld men samtidigt skulle det svida som fan.

Mats Lavander är en trotjänare i Luleå Hockey. Han har framför allt gjort sig känd som den perfekta tredjelänken i flera olika kedjor.

Mats Lavander är en trotjänare i Luleå Hockey. Han har framför allt gjort sig känd som den perfekta tredjelänken i flera olika kedjor.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2011-07-22 09:21

Skägget är där. Likaså ligger håret som alltid perfekt. Mats Lavander, 31, är sig lik när han möter upp på lunchrestaurangen ute vid golfbanan i Piteå.

Men det finns en stor skillnad - han är inte längre en spelare i Luleå Hockey.

På söndag går flyttlasset till Gävle, Brynäs och Läkerol Arena. En ny epok tar sin början, en annan gick i graven samtidigt som Skellefteå AIK slog ut Luleå i den sjätte semifinalen.

- Jag tycker att vi hade chansen mot Skellefteå. Jag trodde vi skulle ta det när vi hade 2-0 i matcher, men det är små detaljer som avgör. Så säger alla, men det är ju så... det är en turstuds eller vad som helst, säger Lavander när han fått i sig den sista tuggan av lunchen.

Efter 230 matcher och fyra säsonger i klubben var det ett kontroversiellt beslut som Luleå Hockey tog när de under den gångna säsongen, innan slutspelet, bestämde sig för att utnyttja en klausul och bryta det avtal som Lavander hade ett år kvar på.

Fansens favorit var inte längre önskvärd - men själv blev han inte särskilt störd över beskedet.

- Det är ingenting jag blev upprörd över utan jag hade fullt fokus på att spela bra och vinna guld med Luleå. Så var det.

- Man har varit med några år nu så man vet hur det funkar. Jag visste hur kontraktet var utformat så jag la det bara åt sidan.

Hade du på känn att det kunde bli så här?

- Inte på känn egentligen, men jag visste att det kunde bli så. Jag menar... jag hade ju inte haft någon kanonsäsong fram tills dess och då vet man om att chansen finns. Men det var inte så att jag gick och väntade på beskedet.

Gjorde sex mål senaste säsongen
Fjolåret blev Lavanders sämsta i Luleå Hockey och den notoriske målskytten mäktade bara med sex mål i grundserien och två i slutspelet. Trots det blev det lagmässigt 31-åringens största framgång i elitserien med en semifinalplats.

- Vi hade ett jäkligt bra år tycker jag. Fan, vi var ju tippade sist i serien men jag tyckte ändå att vi uppträdde som ett topplag, trots att vi var underskattade under hela säsongen. På det sättet var det ett jäkligt roligt år.

Kommer du att sakna Luleå?

- Jag har trivts jäkligt bra och jag kommer att sakna många, speciellt nu när Harju (Johan) kom hem också. Det hade varit roligt att spela en säsong till med honom, men samtidigt känns det kul med något nytt. Så det är lite blandade känslor.

Vad tror du om Luleås chanser nästa säsong?

- De kommer att vara en riktigt stark guldkandidat. Det beror på om Niinimaa (Janne) skriver på eller om Johan (Fransson) kommer hem. Forwardssidan tycker jag ser riktigt jäkla stark ut och på målvaktsidan har jag bara koll på Rautio (David), som var jäkligt bra ifjol. Han vet jag är duktig.

Hur skulle det kännas om de tog guld nu?

- Jag skulle unna Luleå att få vinna ett guld men samtidigt skulle det svida som fan. Men jag skulle unna fansen att få sjunga och dansa och få vara på stan och fira en månad.

- Och spelarna också naturligtvis och många runt omkring, "Greppa" (Peter Åström, materialförvaltare), "Bagarn" (Anders Wiklund, massör.) och Uffe (Eriksson, materialförvaltare) som jobbar runt laget.

Du nämner spelarna, fansen och de runt laget. Men inte tränarna.

- Nä, men nog skulle jag unna dem också. Absolut.

På fyra säsonger hann du bli fansens favorit. Vad har du för relation till dem?

- Jag tycker att jag har haft en jäkligt bra relation. Jag känner att jag har haft deras stöd genom åren jag spelat i Luleå. Det är speciellt att åka förbi klacken och tacka alla i hallen när man vunnit en match. Det är skönt och då känner man ändå att det är vi som har vunnit, alltså alla som varit på matchen och stöttat oss som lirat.

Hur tror du att du kommer bli mottagen när du återvänder i Brynäsdressen?

- Jag tror inte det blir något speciellt mottagande så där skulle jag tippa på. Jag tror att jag kommer att passera ganska obemärkt förbi.

Varför gick det som det gick för dig i fjol?

- Jag har inget bra svar på varför utan jag kan bara säga att jag var för dålig helt enkelt. Det är enklast att säga så. Sen finns det förmodligen hundra anledningar och förklaringar till det, men det är så lätt att man då får det att låta som bortförklaringar.

- Man vill ju naturligtvis spela bra, det vill väl alla. Men jag fick det inte att lossna helt enkelt.

Kanske inte rätt man för spelsystemet?

- Det är lite enkelt att säga att det är på grund av spelsystemet. Det skiljer sig inte så mycket mellan spelsystem hit och dit. Man ska jobba hårt i båda riktningarna och vara konstruktiv när man har pucken. Det är lätt att haka upp sig på att det är så revolutionerande, men det är egentligen inget hokus pokus.

Fick inget nytt bud
Fick du något nytt bud från Luleå efter säsongen?

- Vi kom aldrig så långt. Jag snackade med "Osten" (sportchefen Lars Bergström) några gånger om min och Luleås framtid, men vi diskuterade aldrig några pengar. Men jag hade naturligtvis fått sänkt lön i såna fall, jag hade ju aldrig fått samma kontrakt som jag har haft. Så mycket kan jag säga.

Om Luleå hade erbjudit dig ett hyfsat avtal, hade du skrivit på då?

- Det är svårt att sia om. Situationen hade varit annorlunda om "Osten" suttit där med ett kontrakt, då blir det en annan grej. Så jag vet inte. Det enda jag kan säga är att det känns jäkligt bra med Brynäs och att jag är glad att jag har skrivit på där.

Sen är man väl kanske inte en högprioriterad spelare om klubben bryter ett kontrakt och sen vill sänka lönen.

- Exakt, det är väl det man känner. Och då kan det vara bäst att flytta på sig. De hade säkert 14-15 forwards på kontrakt när jag snackade med "Osten". Då kan man ju se själv liksom hur mycket man tror att man kommer att få spela. De har ändå handplockat in nya killar som klubben och tränarna tror på så jag tror det var helt rätt att lämna.

Mats Lavander

Ålder: 31

Bor: Gävle (från söndag)

Längd: 185 cm

Vikt: 96 kg

Familj: Sambon Lotta Bertilsson, sonen Mario 5 månader

Tidigare klubbar i karriären: Piteå, Björklöven, Luleå Hockey

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om